Nourian als allround theatertechnicus
Ik werk voor een theater in Houten. Het theater valt onder een stichting die ook cultuur- en educatieprojecten maakt.
Mijn werk is de show het beste tot zijn recht laten komen in ons theater. Dit doen wij door met lampen sfeer te geven en de artiesten goed zichtbaar en verstaanbaar te maken voor het publiek.
Van het theater zijn er vaak twee technici die alles van het theater weten en twee technici van de groep die optreedt die alles van de show weten. En door overleg zorgen wij ervoor dat hun show in ons theater past.
Onze gemiddelde werkdag start rond twaalf uur ongeveer. Wij beginnen dan met de opbouw voor de show: de lampen ophangen en het decor opbouwen. Rond vijf uur staat alles goed. Dan komen de artiesten binnen om de laatste dingen door te nemen en te repeteren. Ongeveer om acht uur start de show. Na de voorstelling bouwen we alles weer af. Wij verlaten als laatste het theater!
Op mijn middelbare school hadden wij een groep leerlingen die licht en geluid deden bij de schoolmusical. Dit leek mij ook leuk, dus in de tweede ging ik meedoen. Deze musicals werden in het theater gehouden. Ik kwam hierdoor in contact met de theatertechnici. Het klikte goed waardoor ik ook bij andere shows vrijwillig mee kon lopen. Hier heb ik veel ervaring opgedaan en toen ben ik me gaan oriënteren naar vervolgstudies hiervoor. Want vanaf dat moment wist ik wat ik later wilde worden!
Als je met het team de show het beste tot zijn recht laat komen. En als het publiek genoten heeft.
Het vroege opstaan voor de kindervoorstellingen op zondagochtend.
Iemand die niet van negen tot vijf wil werken. En je moet van aanpakken houden.
Vaak weten mensen niet goed wat er op technisch vlak allemaal komt kijken bij een voorstelling. Ze weten niet wat een technicus doet. Zo verwachten mensen niet dat wij voor de voorstelling ook de vloer dweilen, ervoor zorgen dat de artiest zich op zijn gemak voelt backstage en af en toe een wc ontstoppen. En we staan tijdens de show altijd klaar om te helpen als er iets fout gaat.
Ook is er het vooroordeel van een zwart geklede, onverzorgde, norse technicus. Wat soms ook wel kan kloppen als je al twaalf uur aan het werk bent voor de show…
Door veel vlieguren te maken en cursussen te volgen. Nieuwsgierig blijven en jezelf steeds maar willen uitdagen om nog beter te worden.
Ik denk dat er in de toekomst veel meer jonge technici komen die een opleiding voor het vak hebben gedaan. Ze zullen meer ervaring hebben en een goed netwerk hebben opgebouwd.
Bovendien denk ik dat de voorlichting over de gevaren van het zware werk zal verbeteren. De oudere generatie heeft deze voorlichting vaak niet gekregen. Vroeger waren er nog geen opleidingen. En de regels over veilig werken en het maximum aantal werkuren per dag waren minder streng. Net als de geluidslimiet met bands en dj’s. Dat is nu allemaal veel strenger!
Probeer al ervaring op te doen bij een theater in de buurt. Daar hebben ze altijd wel plek voor een vrijwilliger die graag wil leren. Hierdoor weet je echt of het vak bij je past!