Terug
Interview

Interview met eenanalist

José als analist

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk in het laboratorium van een ziekenhuis.

Wat voor werk doet u precies?

Ik ben analist. Dat betekent dat ik onderzoek doe met menselijke materialen. Ik neem het DNA uit deze materialen (zoals vruchtwater) en doe hier testjes mee. Ik onderzoek bijvoorbeeld of een ongeboren kindje kans heeft op het Downsyndroom. En ik analyseer borstkankergenen. Genen zijn delen van het DNA, die zorgen voor een bepaalde eigenschap. Ik doe ook tests met andere genen die ernstige of minder ernstige gevolgen kunnen hebben.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Heel toevallig zag ik een vacature waar een analist werd gevraagd. Toen ik las wat de baan inhield, had ik gelijk interesse in dit werk. Biologie en techniek heb ik altijd leuk gevonden en ik was al aan het bedenken wat ik hiermee kon gaan doen.

Wat is het mooiste aan uw werk?

De werkzaamheden zijn erg afwisselend. En het is altijd fijn als je een snelle en goede uitslag hebt voor een persoon of patiënt. Het is vaak wel druk, maar het geeft een voldaan gevoel als je aan het einde van een werkdag weer veel dingen kan wegstrepen omdat het klaar is.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Ik werk op een kwaliteitslaboratorium waar strenge eisen zijn. Dat is logisch, maar het betekent ook dat die strakke kwaliteitseisen je beperken. Soms dwingen de regels je om met dingen bezig te zijn waar je niet mee bezig wilt zijn.

Lees verder voor het complete interview

Je moet technisch zijn. En je goed kunnen concentreren!

Je kunt cursussen in het ziekenhuis doen. Dat heten ook wel interne cursussen.

Steeds meer werkzaamheden worden door robots gedaan. Veel handwerk zal er dus niet meer zijn in de toekomst. Verder zal het analyseren van de gegevens anders worden. We moeten ons hierin specialiseren.

Het allerbelangrijkste is met plezier naar je werk gaan! En het is van belang dat je op het juiste niveau werkt. Als iets te makkelijk of juist te moeilijk is, geeft dit spanning. Ga dan in gesprek met je werkgever.

En als je analist wilt worden, moet je je verdiepen in biologie. Ook kennis van ICT is belangrijk.