Inge als assistent-begeleider in de gehandicaptenzorg
Ik werk bij een bedrijf met meerdere woon- en werkvoorzieningen voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking (handicap).
Ik werk op een dagbesteding voor mensen met een ernstige meervoudige beperking. Deze mensen hebben hulp nodig bij hun dagelijkse verzorging, en structuur. We bieden activiteiten zoals zwemmen, wandelen, knutselen en zingen. Ook gaan we soms met de mensen ‘snoezelen’. Dat zijn activiteiten die een cliënt rustig maken, zoals een handmassage in een donkere ruimte met rustgevende muziek en lichteffecten.
Cliënten zitten vaak in een rolstoel en worden met tilliften verplaatst naar bijvoorbeeld een waterbed. Op een waterbed liggen ze in een andere houding en dat is heel goed. Zo bieden we meerdere lichaamshoudingen aan op een dag.
Al op jonge leeftijd wilde ik met mensen werken. Mensen verzorgen vind ik het belangrijkste wat er bestaat in de wereld. Klaarstaan voor de mensen die het minder hebben vind ik mooi. De lol die je met cliënten kan hebben maak je nergens anders mee.
Het is mooi als de cliënten een fijne dag hebben gehad, rustig zijn en gelukkig en tevreden op me overkomen. Ook een fijne samenwerking met collega’s is fijn.
De lichamelijke zwaarte en de werkdruk. Je wilt vaak nog veel meer voor je cliënten betekenen en activiteiten aanbieden. Door tijdgebrek en gebrek aan personeel kom je daar helaas niet altijd aan.
Je moet sociaal, verzorgend, creatief en behulpzaam zijn. Een flinke portie humor is ook belangrijk.
Dat het saai of vies zou zijn. Elke dag moet je je aanpassen aan hoe de client zich die dag voelt en waar hij behoefte aan heeft. Dit maakt het werk zeker niet saai.
En ja, cliënten kunnen kwijlen en moet je helpen met naar het toilet gaan. Je moet bijvoorbeeld incontinentiemateriaal verschonen. Dit is soms een vies klusje, maar het hoort erbij en is maar een klein moment van de dag. Hierna is de client je erg dankbaar. Je krijgt een glimlach terug en daar doe je het voor!
Je kunt altijd een hogere opleiding doen of je specialiseren. Je kunt dan in een hogere functie terechtkomen met meer verantwoordelijkheden.
In de zorg leer je elke dag van je cliënten, omgeving en collega’s. Zo leer je van elkaar hoe je in bepaalde situaties moet reageren.
Er zullen steeds meer technische snufjes komen. De ‘zorgzwaarte’ zal hierdoor afnemen en voor de cliënten wordt het fijner.
Doen! Je krijgt zo’n voldaan gevoel als je een ander een goed gevoel hebt gegeven.