Lumke als bedrijfsadministrateur
Ik werk bij een zorghotel en doe hier de financiële administratie.
Ik zorg dat de geldzaken op orde zijn. Zo houd ik bij hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel geld eruit gaat. Ook controleer ik betalingen en check ik of alles goed gaat met de salarissen overmaken naar het personeel. Ik zet betalingen klaar en kijk ook of de facturen die we naar mensen sturen worden betaald. Dat laatste noem je debiteurenbeheer.
Ik werkte al bij deze organisatie, maar ik deed ander werk. Toen kwam er een interne vacature. Dat betekent dat iemand binnen onze organisatie op de functie kon solliciteren. Dat heb ik toen gedaan en ik kreeg de baan.
Het is voor een belangrijk deel een controlerende functie. Soms kloppen de cijfers niet helemaal en het is dan heel fijn om uit te zoeken hoe dit kan en het weer kloppend te maken. Ook is het leuk om contact te hebben met veel collega’s van de verschillende afdelingen.
Ik ben in mijn eentje verantwoordelijk voor de boekhouding. Dit betekent dat het werk blijft liggen als ik er niet ben. En ik ben eigenlijk nooit klaar. Of het nou druk of rustig is in het hotel! Verder doe ik ook (een gedeelte van) de salarisverwerking. Hiervoor zijn deadlines en dat kan weleens stress opleveren.
Uiteraard moet je geen hekel hebben aan cijfers. Verder moet je zelfstandig kunnen werken en discreet zijn omdat je veel ziet. Discreet zijn betekent dat je geen gevoelige informatie doorvertelt.
Ik heb cursussen PDB (praktijkdiploma boekhouden) en PDL (praktijkdiploma loonadministratie) gedaan. Ik kan met het tweede diploma een baan zoeken in de salarisadministratie en me hierin verder ontwikkelen. Ook zou ik verder kunnen met MBA (moderne bedrijfsadministratie).
Ik heb de afgelopen vijf jaar gemerkt dat er heel veel gebeurt op het gebied van digitaliseren. Dit zal denk ik nog verder toenemen.
De cijfers zijn heel belangrijk. Aan de hand van de cijfers worden vaak belangrijke beslissingen genomen. Het werk klinkt saaier dan het is. Omdat ik in een hotel werk, is er altijd wel iets aan de hand en spring ik ook bij waar nodig. Bijvoorbeeld bij de receptie of in het restaurant.
Verder: Probeer zoveel mogelijk vakken/opleidingen te volgen die met bedrijfsadministratie en bedrijfsvoering te maken hebben. Hoe meer je hiervan weet, hoe makkelijker het is om de boekhouding te begrijpen.