Terug
Interview

Interview met eenbeveiliger

Carola als beveiliger

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een beveiligingsbedrijf. Dit bedrijf kent vele takken van beveiligen, zoals het beveiligen van evenementen, horecabeveiliging, objectbeveiliging (dus het beveiligen van dure dingen), bewaking met honden en surveilleren.

Wat voor werk doet u precies?

Ik ben beveiliger. Ik probeer de toegang tot een evenement zo veilig mogelijk te laten verlopen. Eerst doe ik mijn uniform aan en zorg ik dat ik er netjes uit zie. Ik poets ook mijn schoenen. Vervolgens rijd ik met de auto, meestal samen met een collega, naar de locatie toe. Daar aangekomen ga ik op zoek naar de contactpersoon en stel me aan hem/haar en eventuele medewerkers voor.

Hierna richt ik de entree zó in dat ik mijn werkzaamheden goed kan uitvoeren. Dan wacht ik rustig af tot de entree open gaat en neem intussen een kopje koffie. Ik pak meestal ook een flesje water voor later. Bij de opening van het evenement zal ik aan het werk gaan zoals de opdrachtgever wenst. Dit is meestal visiteren (tassencontrole) en fouilleren, en natuurlijk de bezoeker een fijne dag of avond wensen.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik keek goed om me heen in mijn omgeving en besefte dat beveiliging er toe doet. Toen heb ik besloten daar een opleiding voor de gaan volgen en er zelf werk van te maken.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Als de dienst naar behoren verloopt en de organisatie en bezoekers tevreden zijn.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Het wakker blijven tijdens de nachtdiensten! En het toenemende geweld…

Lees verder voor het complete interview

Je moet affiniteit hebben met het vak en sterk in je schoenen staan.

In de beveiliging zijn zeker niet alleen maar vechtsporters werkzaam! En ook bestaan de werkzaamheden niet uit vechten. Een goede beveiliger gebruikt zijn of haar verstand en niet zijn handen.

Daarbij zijn wij er niet om boeven te vangen. Wij zijn er om te voorkomen dat er iets gebeurt en om mensen met verkeerde bedoelingen te onderscheppen.

Door middel van een vervolgopleiding of een specialisme. Je kunt bijvoorbeeld BOA worden of je verdiepen in inspectie. Een BOA is iemand die verdachten kan aanhouden en boetes mag uitschrijven.

De beveiliging zal steeds professioneler worden. Er zal steeds meer beveiliging worden ingezet op verschillende niveaus. We krijgen, denk ik, zelfs te maken met bepaalde verplichtingen.

Als je beveiliger wilt worden, moet je iets hebben met het vak en zelfverzekerd handelen. Je moet sterk in je schoenen staan en het leuk vinden om met en voor mensen te werken. Afwisseling en veelzijdigheid maken van dit beroep iets moois!