Anna als boswachter
Ik werk bij Staatsbosbeheer. Dat is een grote organisatie die het groen in Nederland beheert. We beschermen 273.000 hectare aan natuurgebieden! Ons doel is dat we nu en in de toekomst kunnen blijven genieten van de natuur. We zijn daarom veel bezig met duurzaamheid.
Ik ben boswachter publiek. Dat betekent dat ik de schakel ben tussen de mensen (het publiek) en Staatsbosbeheer. Ik ben bezig met communicatie, educatie en recreatie.
Er zijn weinig dagen hetzelfde: ik maak borden met informatie en regels voor in de gebieden, schrijf berichten voor de krant, maak het excursieprogramma in orde en zorg dat de fietspaden, bankjes en wandelroutes in goede staat zijn. Ook beantwoord ik vragen van mensen. Dat doe ik via de mail of telefonisch.
Ik ben opgegroeid op Texel. Een paar jaar geleden merkte ik dat ik terug wilde naar dat eiland. De vacature van boswachter publiek kwam toen toevallig op mijn pad. De functie sprak mij ontzettend aan. Ik heb als kind genoten van de mooie natuur op Texel en wilde graag helpen met het beschermen van die natuur.
Mijn werk is echt een combinatie van buiten zijn en kantoorwerk. Ik vind het allebei leuk, maar de dagen dat ik iets voor het eerst mag doen of iets nieuws leer zijn wel heel bijzonder. Zo mocht ik vorig jaar mee om nesten van lepelaars te tellen vanuit een vliegtuig! En ik word er blij van om mijn enthousiasme voor de Texelse natuur te delen met anderen.
Het is soms lastig om iedereen tevreden te houden. Sommige mensen vinden dat we niet genoeg doen om de natuur te beschermen, andere mensen vinden dat we juist te veel doen! Bijvoorbeeld als we een stuk van een gebied afsluiten voor broedende vogels. Sommige mensen vinden dan dat ze beperkt worden in hun vrijheid om van de natuur te genieten. Een balans zoeken is een uitdaging.
Je moet vooral liefde en enthousiasme hebben voor de natuur! Daarnaast moet je het leuk vinden om met veel verschillende soorten mensen om te gaan. Nieuwsgierigheid en leergierigheid zijn ook belangrijk.
Veel mensen denken dat je als boswachter de hele dag buiten rondloopt. Ze realiseren zich niet dat er verschillende soorten boswachters zijn. Dat is ook binnen mijn team het geval. Sommige collega’s houden zich alleen maar bezig met de werkzaamheden buiten: hekken repareren, maaien, snoeien. Andere collega’s doen onderzoek: ze houden de vogels in de gaten bijvoorbeeld. Weer andere collega’s geven vooral excursies of houden toezicht. Er is dus niet maar één type boswachter.
Wat betreft kennis van de natuur ben je eigenlijk nooit uitgeleerd! Verder zijn er mogelijkheden om door te groeien naar een andere functie. Staatsbosbeheer is een grote organisatie, dus je kunt solliciteren op een andere functie in hetzelfde gebied of juist verplaatsen naar een ander gebied.
Natuur zal altijd belangrijk blijven. Misschien zelfs steeds belangrijker! Ik denk dat het werk wel gaat veranderen. Ik hoop op meer samenwerking tussen verschillende partijen. We kunnen elkaar echt versterken. Dit doen we nu al door samen te werken met zorginstellingen, gemeentes en andere natuurbeheerders. Verder denk ik dat de digitale ontwikkelingen ons gaan helpen om efficiënter te werken.
Oriënteer je goed binnen het werkveld. Vraag eens aan de boswachter bij jou in de buurt of je een dagje mee kunt lopen om een goed beeld te krijgen van het werk. Zo kun je kijken of het bij je past.