Andrew als brandweerman
Ik werk bij een brandweerkazerne. Ik ben brandweerman.
Ik ben Senior Manschap. Dat betekent dat ik ‘allround’ ben en heel veel dingen mag doen. En wij mogen als enige kazerne in de regio ook aan de slag als er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen bij een brand!
We hebben steeds 24 uur dienst, van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur de volgende ochtend. Als het alarm afgaat, moeten we uitrukken. We stoppen dan meteen met waar we mee bezig waren en springen in de brandweerwagen. Maar als er geen melding is, zijn we bezig met sporten, oefenen en voorlichting geven.
Omdat we 24 uur werken, is de kazerne ons tweede huis. Schoonmaken en koken horen er dus ook bij. De avond heb je voor jezelf en dan kun je ’s nachts gaan slapen. Totdat het alarm afgaat…
Mijn vader zat vroeger bij de vrijwillige brandweer. Ik vond dat zo mooi dat ik er mijn werk van wilde maken.
Je weet nooit wat de dag gaat brengen. Het dagprogramma staat altijd wel vast, maar het kan zomaar helemaal anders lopen door het alarm. Dat vind ik uitdagend. Geen klus is hetzelfde en je bent andere mensen aan het helpen. Dat geeft een heel voldaan gevoel!
Door de 24-uursdienst ken ik mijn collega’s supergoed. De sfeer is meestal heel ontspannen, en als het alarm afgaat gaan we voor elkaar door het vuur!
We maken een heleboel nare dingen mee, ook persoonlijk leed. Het is soms lastig om daar mee om te gaan. We krijgen hier wel hulp bij, maar vergeten doe je het nooit.
Je moet goed kunnen samenwerken en een doorzetter zijn. Je moet van mensen en dieren houden en enthousiast zijn. Ook moet je redelijk sportief zijn en goed zijn in oplossingen bedenken voor problemen. Bovendien is technisch inzicht belangrijk, en je mag best een beetje eigenwijs zijn!
Een hoop mensen denken dat wij alleen branden blussen en de rest van de dag kaartspelletjes doen. Maar we doen nog zoveel meer! Zo bevrijden we ook mensen uit auto’s bijvoorbeeld, of we helpen de ambulance of politie. Ook oefenen we elke dag, geven we voorlichting en controleren we bij bedrijven, ziekenhuizen en evenementen.
En sommige mensen denken dat er alleen maar mannen werken bij de brandweer. Er werken inderdaad een hoop mannen hier, maar gelukkig ook steeds meer vrouwen!
Je hoeft nooit uitgeleerd te raken binnen ons werk. Je kunt je bijvoorbeeld net als ik specialiseren in gevaarlijke stoffen. Of cursussen volgen om hogerop te komen. Daarnaast is bijscholing belangrijk, bijvoorbeeld voor technische hulpverlening.
De brandweer zal altijd nodig blijven. Het accent verplaatst alleen steeds meer van brand naar hulpverlening in de breedste zin van het woord.
Lijkt het jou wel wat? Loop eens een kazerne binnen en ga in gesprek. De echte verhalen haal je niet uit een folder.