Terug
Interview

Interview met eendoktersassistent

Gea als doktersassistent

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk als assistente bij een huisartspraktijk.

Wat voor werk doet u precies?

Ik doe van alles! Ik heb administratieve werkzaamheden en medische werkzaamheden.

Voorbeelden van administratief werk zijn afspraken inplannen, verwijsbrieven aanvragen en verwerken en herhaalrecepten regelen.

Voorbeelden van medisch werk zijn urine controleren, wratten aanstippen, oren uitspuiten, injecties geven, wonden verbinden, de bloeddruk meten, uitstrijkjes maken, glucosewaarden meten en hartfilmpjes (ECG) maken.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik wilde na een carrière als professioneel danseres/ballerina, dansdocent en choreograaf eens iets anders. Mijn eerste keuze was fysiotherapeut, maar daar kon ik geen passende studie bij vinden. Toch wilde ik graag iets met mensen gaan doen; ik vind het menselijk lichaam interessant. En ik wilde iets doen wat je overal kunt doen en wat ook in deeltijd kon, omdat ik een gezinnetje wilde beginnen. Toen ben ik op aanraden van een vriendin de thuisopleiding tot doktersassistente gaan doen. In 2019 heb ik mijn diploma behaald.

Let wel op dat een thuisopleiding erg pittig is. De stof is goed, maar je moet veel zelf plannen en je moet doorzetten. Misschien is een opleiding waarbij je deels naar school, deels aan het werk gaat beter!

Wat is het mooiste aan uw werk?

Wanneer ik mensen met een tevreden gevoel naar huis heb kunnen sturen. Het is fijn als mensen zich gehoord hebben gevoeld en vinden dat ze serieus zijn genomen. Als ik de juiste zorg heb kunnen bieden of goede adviezen heb kunnen geven, is mijn dag goed!

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Boze, onredelijke mensen aan de telefoon.

Lees verder voor het complete interview

Je moet je kunnen inleven in andere mensen. Het is belangrijk dat je sociaal bent, goed kunt luisteren en mensenkennis hebt. En je moet goed kunnen plannen/organiseren en initiatief nemen.

Ik denk dat mensen niet weten hoeveel een assistente doet. We doen meer dan afspraken inplannen en een wratje aanstippen! We moeten inschatten hoe groot het probleem van een patiënt is, moeten veel vragen stellen en mensen doorsturen of inplannen. Goede communicatie en medische basiskennis zijn daarom belangrijk. Ook overleggen we vaak en zorgen we ervoor dat alles in de praktijk goed verloopt.

Na de opleiding tot assistente kun je verder leren voor verpleegkundige. Of je zou verder kunnen groeien als praktijkondersteuner. Je kunt ook nog doorleren tot ok-assistent (operatieassistent).

Als assistente kun je bijscholingen volgen. Je bent dan weer op de hoogte van alle ontwikkelingen en veranderingen.

De medische wetenschap zal zich blijven ontwikkelen. Maar ik denk dat ook in de toekomst nog steeds assistentes nodig zijn, al weet ik niet precies op wat voor manier. Ik verwacht in elk geval dat de communicatie met andere zorgaanbieders (zoals specialisten, ziekenhuizen, de thuiszorg en de apotheek) zal verbeteren.

Het is heel gevarieerd werk. Het is deels administratief en deels praktisch. Iedere dag is weer anders, want je weet nooit wat er binnen komt.

Goed om te weten: je kunt bij een huisarts werken maar ook op een poli in het ziekenhuis of bij een kliniek.