Jeroen als financieel adviseur

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een bank.

Wat voor werk doet u precies?

Ik ben financieel adviseur met als specialisatie Inkomen & Vermogen. Ik geef dus advies over geldzaken.

Gemiddeld heb ik twee afspraken met klanten per dag. Ik bereid deze afspraken voor en maak dan een plan. Dan komen de klanten. Ik adviseer ze over hun inkomen voor later: hoe kunnen ze ervoor zorgen dat ze later genoeg geld hebben? En ik vertel hoe ze zorgen voor genoeg inkomen als hun partner overlijdt. Ook geef ik advies over beleggen. Beleggen betekent dat je iets koopt en het later weer verkoopt, zoals aandelen.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik heb tijdens mijn opleiding mijn afstudeerstage bij een grote bank gelopen. Toen leerde ik dit vak kennen. Nu werk ik nog steeds voor dezelfde bank!

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het contact met mensen en de verschillende vragen die zij hebben. Elke klant is anders en iedereen krijgt dus een persoonlijk advies.

Ik ga met een glimlach naar huis als ik de mensen echt heb kunnen helpen. En als ik ze dus financiële rust heb kunnen geven.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

De administratie. Door de wet- en regelgeving moeten we alle afspraken en informatie goed opschrijven. Hier zit soms veel werk in, maar het is wel noodzakelijk.

Lees verder voor het complete interview

Ik denk dat je sociaal moet zijn, maar ook een goede verkoper. Je moet je kunnen inleven in de ander en goed kunnen luisteren. Maar je moet mensen ook kunnen overtuigen om een deal te sluiten.

Het is belangrijk dat onze kennis up-to-date is, want de regels veranderen steeds. We blijven dus bijleren en doen elke periode examens. Ook ontwikkel je je doordat je met allerlei verschillende mensen gesprekken voert.

Er zijn veel verschillende banen binnen deze bank, dus je kunt doorstromen naar een andere functie. En je kunt je specialiseren op een ander gebied. Nu heb ik me gespecialiseerd in inkomen en vermogen. Maar je kunt je ook specialiseren in hypotheken bijvoorbeeld.