Terug
Interview

Interview met eengrimeur

Egon als grimeur

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik ben zelfstandig grimeur en doe allerlei opdrachten voor theater, film, tv, commercials en particulieren.

Wat voor werk doet u precies?

Ik doe grimeerwerk in opdracht, bijvoorbeeld voor een theaterstuk. Ik maak dan mensen op of transformeer ze tot trollen, oude mannetjes, enzovoort. Ik maak lichaamsdelen, baarden en snorren. En ik maak props (voorwerpen die acteurs nodig hebben) voor een film. En ik doe soms ook wel body paint voor commercials, fotoshoots of dance events. Soms geef ik advies aan toneel- en theatergezelschappen, showdansgroepen en andere evenementen.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik ben op latere leeftijd met dit beroep begonnen door een regisseur. Na verschillende cursussen (4 jaar) ben ik in 1994 als zelfstandige begonnen.

Het fascineerde me om mensen zó te veranderen dat bijvoorbeeld hun eigen moeder ze niet meer herkende. De creativiteit die je nodig hebt voor dit beroep spreekt me dus erg aan. Je moet je fantasie omzetten in werkelijkheid.

Wat is het mooiste aan uw werk?

De uitdaging om mensen te transformeren. Mensen komen bij me en vragen me of ik ‘dit en dat’ van ze kan maken. Als het dan gelukt is en de mensen tevreden zijn, ga ik met een glimlach en een goed gevoel naar huis.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Dat wij net als de kledingmensen en visagisten als laatste op de loonlijst staan bij veel producties.

Lees verder voor het complete interview

Je moet zeer creatief zijn, veel fantasie hebben en het fijn vinden om met je handen te werken.

De mensen onderschatten vaak de kosten van ons werk. Ze denken meestal: “het zal wel niet veel kosten”. Maar ze hebben geen idee wat de materiaalkosten zijn en hoeveel uren erin gaan zitten. Alleen bij professionele producties heb je daar niet zo veel problemen mee.

Als je aan deze opleiding begint, dan merk je zelf al gauw waar je interesse ligt en dan zal dat je sterkste punt gaan worden. Daarnaast bieden de verschillende merken mogelijkheden om bij te leren in een bepaalde specialisatie.

Belangrijk is om zo veel mogelijk opdrachten te doen, want van elke opdracht leer je weer. Een leraar van mij zei altijd: “Jongen, van fouten leer je meer dan van goed doen.

Binnen de tv- en filmindustrie wordt de computer steeds populairder, maar grimeurs, visagisten en haarstylisten zullen ze altijd nodig hebben. Daarnaast wil de particuliere markt steeds meer goede, professionele grime hebben. Ze zijn bereid ervoor te betalen.

Lijkt het je wat? Volg dan je hart! Dit beroep doe je met hart en ziel. Maar informeer eerst heel goed wat je geboden wordt in de opleiding. De meeste opleidingen in Nederland zijn particuliere opleidingen. Sinds een jaar of acht kun je aan het ROC in Amsterdam een allround grimeursopleiding volgen.