Bob als kok
Ik werk bij een zorginstelling. Deze organisatie zorgt voor mensen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen.
Ik kook voor elke dag een verse maaltijd voor de bewoners. Ik begin om 12.30 uur en ben om 18.30 uur klaar. Dan heb ik voor 100 personen twee menu’s gekookt! Dus bijvoorbeeld gekookte aardappels, vlees en snijbonen, en puree, vis en bloemkool.
Toen ik een beroepskeuze moest maken, wist ik het meteen: kok! Het is zo’n interessant beroep.
Ik ben blij wanneer de gasten tevreden zijn.
De werktijden.
Je moet het leuk vinden om gasten te verwennen.
Veel mensen die een programma met Gordon Ramsay hebben gezien, denken dat het er in elke keuken zo heftig aan toe gaat. Maar dat is niet waar hoor!
Koken leer je niet op school. Op school leer je alleen de basis, daarna zul je jezelf moet ontwikkelen door bij goede leerbedrijven te gaan werken. Het is raadzaam om jezelf bijvoorbeeld te specialiseren in een bepaalde richting.
Mensen blijven altijd uit eten gaan, maar de vraag is hoe zich dat zal ontwikkelen. Misschien komen er robots? Wordt er meer geautomatiseerd? Het zou ook kunnen dat er meer ‘gemaksvoedsel’ komt, zoals voorgesneden groentes en producten die alleen hoeven worden opgewarmd.
Wees je ervan bewust dat jij moet werken als een ander vrij is. Maar elk beroep heeft voor- en nadelen!