Terug
Interview

Interview met eenlaborant

Raoul als laborant

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk in een ziekenhuis bij de afdeling Klinische Genetica: Laboratorium Diagnostische Genoom Analyse. Wij onderzoeken het DNA van mensen. We bekijken of er erfelijke aandoeningen aanwezig zijn, zoals borstkanker.

Wat voor werk doet u precies?

Ik stuur robots aan die heel precies, kleine hoeveelheden vloeistoffen in buisjes spuiten. Met de PCR (polymerase chain reaction)-methode kan men kort gezegd bekijken hoe het DNA is opgebouwd. We vergelijken dat met de ‘normale’ opbouw van DNA. Als er een verschil is tussen die twee, kan dit de oorzaak zijn van een erfelijke ziekte.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik heb hier stage gelopen in mijn derde jaar van de opleiding. Nog voordat ik klaar was met de opleiding, kreeg ik een bericht van mijn leidinggevende. Die vroeg of ik hier zou willen gaan werken. Het antwoord was ja!

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het is fijn als ik zo veel mogelijk heb kunnen doen op een dag.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Het is vervelend als de robot kapot is. We moeten het werk dan met de hand doen en dat kost veel tijd en energie. Ook maak je dan meer fouten.

Lees verder voor het complete interview

Iemand die goed kan plannen en kan werken volgens de afspraken.

Mensen denken dat een test vrij snel gedaan kan worden en dat de uitslag binnen een aantal dagen binnen is. Maar het kan twee weken tot drie maanden duren. Dat komt doordat we grote onderzoeken uitvoeren voor veel patiënten.

Je kunt doorgroeien naar de functie senior analist. Je krijgt dan meer verantwoordelijkheid voor het oplossen van problemen. Ook heb je dan contact met bedrijven over reparaties bijvoorbeeld.

Waarschijnlijk zullen we steeds meer gaan werken met NGS-technieken. Dat zijn methodes om het hele DNA te onderzoeken. Er zal hierdoor steeds meer automatisch gaan en andere methodes zullen verdwijnen.

Doe het werk waar je passie voor hebt. Dan ga je nooit met tegenzin naar je werk toe!

En als je laborant wilt worden: zorg dat je basiskennis hebt van software en hardware. Dit helpt heel erg wanneer het systeem in het lab kapot gaat.