Terug
Interview

Interview met eenlaborant

Sanjai als laborant

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik ben werkzaam op een Klinisch Chemisch Laboratorium. Het laboratorium is alle dagen per week, 24 uur per dag, actief. Dit betekent dat je verschillende werktijden hebt: er is dagdienst, avonddienst, nachtdienst en weekenddienst. We werken voor klinieken (het ziekenhuis) en huisartsen.

Wat voor werk doet u precies?

Ik werk op verschillende plekken, zoals de afdeling chemie, hematologie, transfusie en het callcenter.

De ochtend begint met het instellen van de apparatuur. Dan kunnen we deze op elk moment gebruiken. In de loop van de dag doe je routinetesten en onderzoek met de microscoop. Daarna verwerken we alle uitslagen in het computersysteem. Zo wordt alle informatie zichtbaar voor de mensen die de testen hebben aangevraagd, zoals artsen.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

In mijn jonge jaren heb ik altijd gezegd dat ik arts wilde worden. Ik wilde dus altijd al deze richting op.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Patiëntenzorg vind ik een mooi vakgebied. Ik ga iedere dag met een fijn gevoel naar huis. Ik weet dat het werk dat het laboratorium doet de patiënten helpt.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Klagende collega’s.

Lees verder voor het complete interview

Je moet een stressbestendig, gemotiveerd persoon zijn. Ook moet je het niet erg vinden om wisselende werktijden te hebben.

Wij zitten heus niet de hele dag door een microscoop te kijken. We zijn met allerlei apparatuur bezig. Ook denken sommige mensen dat laboratoriumwerk eentonig is, maar dat is niet zo.

Er worden door de klinisch chemicus bepaalde gevallen besproken. Daar kunnen we veel van leren. Ook kun je cursussen aanvragen bij je werkgever om jezelf te ontwikkelen.

Automatisering en robotisering zullen het labwerk veranderen. Er zullen steeds meer dingen automatisch gaan.

Laboratoriumwerk is een belangrijke schakel tussen arts en patiënt. Wij maken onderdeel uit van de zorg en zullen altijd nodig zijn. Zonder ons kan een arts minder goed een diagnose stellen.