Terug
Interview

Interview met eenlandmeter

Sandra als landmeter

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij het Kadaster. We registreren informatie over gebouwen, grond, leidingen, schepen en woningen die verkocht worden. Ook heeft het Kadaster veel informatie over het landschap en maken we topografische kaarten.

Met deze informatie weet iedereen zeker wat van wie is. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je een schuur gaat bouwen op de grond van de buren. Of dat je bij het graven van een vijver een waterleiding kapot maakt.

Wat voor werk doet u precies?

Ik werk als landmeter. Ik registreer nieuwe grenzen met GPS-apparatuur. Deze grenzen verwerk ik daarna in de kaart. Hiervoor nodig ik de verkoper en koper van het stuk land uit. Zij vertellen mij waar een nieuwe grens moet komen. Dit noteer ik heel precies, want elk detail is belangrijk.

Thuis of op kantoor verwerk ik de veranderingen van de grenzen op de computer. Ik verander dus echt de kaart. Ik ben veel buiten en kom op bijzondere plekken!

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Eigenlijk toevallig! Ik kwam iemand tegen die als landmeter in de wegenbouw werkte. Na een dagje meelopen, ging ik een opleiding volgen. Tegelijkertijd zocht ik naar een baan als landmeter. Die vond ik via LinkedIn. Het Kadaster had een vacature geplaatst waarin ze twaalf landmeters zochten.

Het mooie is dat iedereen, met welke achtergrond dan ook, kan solliciteren. Het Kadaster heeft een eigen opleiding tot landmeter.

Wat is het mooiste aan uw werk?

De bijzondere locaties waar ik soms kom. In de zomer van 2018 heb ik een nieuwe grens op een eilandje op de Vinkeveense Plassen gemeten. De eigenaar stond me op te wachten bij een hele vette speedboot!

Of laatst een opdracht op de Hoge Veluwe, daar ging ik faunatunnels inmeten. Met mijn eigen Kadaster-auto kon en mocht ik het terrein niet op, dus mocht ik met een grote Land Rover met de boswachter mee. Dwars het park over en ondertussen wilde dieren spotten. Prachtig.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Hm... Er zijn maar weinig dingen die ik niet leuk vind. Misschien dan toch dat stukje administratie: achter mensen aan moeten bellen die moeilijk bereikbaar zijn.

Lees verder voor het complete interview

Iemand die graag nauwkeurig werkt, ruimtelijk inzicht heeft, goed kan communiceren, verantwoordelijk is en niet bang is voor modder of regen.

Je kunt een vervolgopleiding doen tot grensreconstructiespecialist. Dan leer je hoe je oude grenzen (van soms wel 100 jaar oud) weer zichtbaar maakt in het terrein. Soms is dit nodig als er onduidelijkheid is over de grens en mensen willen weten waar precies de grens van hun stuk grond loopt.

Ik denk dat vooral de apparatuur verandert. Misschien kunnen we straks onze eigen grenzen met onze smartphones via GPS registeren. Of wie weet vliegen we straks met drones om te landmeten?

Als ik op de middelbare school had geweten dat dit beroep bestond, was ik al veel eerder landmeter geworden! Het is een superleuk beroep met veel afwisseling: je werkt binnen, buiten, in je eentje maar ook samen. Twijfel je nog? Loop dan eens een dagje met een landmeter mee!