Terug
Interview

Interview met eenlichttechnicus

Tycho als lichttechnicus

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Wij hebben een eigen ‘lichtbedrijf’. We zien onszelf als een soort uitvinders van licht. Dit beroep combineer ik met theater- en evenemententechniek. Ik focus me op licht, maar ook geluidsopdrachten neem ik aan. Daarnaast bieden we leerzame workshops voor docenten en leerlingen van het vmbo.

Wat voor werk doet u precies?

Er is geen gemiddelde werkdag. Ik zal vertellen over een gemiddelde werkweek.

Op maandag ga ik naar een mogelijke klant om te brainstormen over een ‘lichtplan’.

Op dinsdag maak ik tekeningen en neem ik contact op met leveranciers. Zij geven mij hun beste oplossing en prijs. Ik stuur een offerte naar de klant voor het ontwerp, de materialen en de installatie.

Op woensdag werk ik freelance in een theater. Ik ontwerp daar een (tijdelijk) lichtplan voor een theaterfestival. Tussendoor word ik vaak gebeld door de klant met vragen. Ik pas de prijs een beetje aan. Aan het eind van de middag krijg ik een bevestiging en stuur ik een mail naar de leveranciers. Na het eten draai ik de voorstelling. Na de voorstelling kan ik direct naar huis en maak ik nog snel even een contract.

Op donderdag werk ik freelance in een ander theater. Hier komt een groep optreden. Ik bel met leveranciers en de klant; de lampen worden morgen geleverd!

Op vrijdag rijd ik met mijn zakenpartner naar de locatie van de klant van maandag. Daar installeren we de lampen. Deze blijven een half jaar staan voor een tentoonstelling.

Denk niet dat ik zaterdag en zondag niks doe. Als ondernemer en eigenaar van een bedrijf moet je altijd klaarstaan. Je moet goed oppassen dat je niet te veel werkt.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik ben begonnen als DJ in de brugklas. Toen ik naar het vwo ging, ben ik blijven DJ-en en ging ik ook steeds meer met theatertechniek doen. Toen ik een vervolgstudie ging kiezen, kwam ik erachter dat studeren aan de universiteit niet bij mij paste. Ik wilde een ‘echt’ beroep uitoefenen, iets met mijn handen maken. Nu, na tien jaar, wordt mijn beroep steeds wetenschappelijker. Maar dat heb ik wel via de praktijk ervaren, niet uit een boek.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Licht is voor veel mensen best lastig. Mensen weten vaak niet goed wat ze willen. Daarom moet ik dingen bedenken. Als alles lukt en iedereen tevreden is, dan zie ik mijn werk niet als werk. Het is wie ik ben.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Als mensen klagen, te laat hun materialen inleveren en hun afspraken niet nakomen. Ook hou ik niet van een slechte communicatie. Mijn werk heeft alles te maken met samenwerken. Als dat verstoord wordt door miscommunicatie, dan wordt de sfeer op de werkvloer minder fijn.

Lees verder voor het complete interview

Je moet wel goed tegen stress kunnen. Je moet een beetje prettig gestoord zijn en niet bang zijn om dat te laten zien. Ook moet je geen negen-tot-vijfmentaliteit hebben. Je moet een echte doorzetter zijn met een kritische blik.

Je kan nooit minder leren, je kan alleen maar meer leren. Je kan cursussen volgen bij bedrijven, stage lopen, projecten aangaan, vragen stellen, naar beurzen gaan. Ook zijn er wereldwijd verschillende studies die je kunt volgen.

Er wordt steeds meer geautomatiseerd. Licht verandert naar LED-licht of zelfs laserlicht. Er zullen altijd technici nodig zijn die computers bedienen. Mijn beroep als uitvinder van licht zal zich ook door ontwikkelen. Welke kant op, dat moeten we nog zien.

Dit beroep is niet voor iedereen weggelegd. Het is niet makkelijk om bakken met geld te verdienen. Dit beroep hou je alleen vol als je er veel passie voor hebt. Je werk is wie je bent.

Verder: blijf altijd vragen stellen. Leg je mobiel weg. Wees geïnteresseerd in kunst en wetenschap.