Nicole als medewerker frontoffice
Ik werk in het Cultuurgebouw. Hieronder vallen een schouwburg, een poppodium, een bibliotheek en een kunst- en educatiecentrum.
In de schouwburg zijn het hele jaar door voorstellingen (zoals toneel, cabaret en dans), bij het poppodium worden concerten gegeven, bij de bibliotheek kun je boeken, cd’s en dvd’s lenen, en bij het kunst- en educatiecentrum kunnen mensen allerlei cursussen volgen (zoals schilderen, musical en allerlei instrumenten bespelen).
Ik heb acht jaar alleen voor het kunst- en educatiecentrum gewerkt aan de informatiebalie. Sinds een paar jaar zijn alle instellingen samengevoegd tot één organisatie binnen het Cultuurgebouw. Ik werk daar nu voor het Klant Contact Centrum (KCC). Mijn collega’s en ik zijn nu het eerste contact voor iedereen die iets wil weten over de stichtingen binnen het Cultuurgebouw.
Ik help klanten bij het vinden van de juiste informatie over cursussen en beantwoord alle vragen van klanten, cursisten en onze docenten. Daarnaast verkoop ik nu ook kaartjes voor voorstellingen van de schouwburg. En we houden de administratie bij van de bibliotheek.
Trouwens, ik heb nog een extra taak. Ik organiseer in de schoolvakantie de Kinderkunstdagen. Ik heb veel contact met docenten en daardoor kan ik ze makkelijker strikken voor workshops voor de kinderen.
Ik heb in het toerisme gewerkt en bij een organisatie voor mobiele telefonie. Toevallig ontmoette ik iemand die bij het kunst- en educatiecentrum werkte. Ik werd erg enthousiast van de verhalen! Ik dacht: bij een instelling waar alleen maar blije mensen komen die voor hun lol iets willen leren; daar wil ik graag werken. Dus toen er een plekje vrij kwam bij de informatiebalie, heb ik natuurlijk meteen gesolliciteerd. Bij het sollicitatiegesprek dacht ik alleen maar: yes, hier wil ik werken, bij dit clubje wil ik horen!
Het mooiste aan mijn werk is toch wel dat ik mensen kan helpen. Soms weten ze niet precies wat voor cursus het beste is voor hun kind of voor zichzelf. Het maakt me blij als ik ze daarbij kan helpen. Maar ook is het leuk als ik iemand kan helpen aan de telefoon met een reservering of een financiële vraag. Het lijkt me niet fijn om op kantoor te zitten en alleen mijn collega's te zien en te spreken en verder niemand.
Wat ook erg fijn is, is de afwisseling! Ik verveel me nooit en de dagen vliegen voorbij. Ik werk ook mensen in, dat is erg leuk. Het is belangrijk om dit goed te doen, want het is super veel informatie.
Het minst leuk vind ik als mensen boos of geïrriteerd zijn. Bijvoorbeeld als er in hun ogen iets fout is gegaan met een rekening. Wij zijn het eerste contact voor de klant, dus wij krijgen vaak die boosheid over ons heen. Terwijl die boosheid eigenlijk niet voor ons is bedoeld.
Je moet absoluut klantvriendelijk zijn. Je kunt niet met een chagrijnig hoofd de klanten helpen! Een glimlach hoor je zelfs via de telefoon. Ook moet je geduldig zijn. De ene klant vraagt meer aandacht dan de ander.
Men denkt vaak dat we alleen maar telefoontjes krijgen en kaartjes verkopen. Dat is dus echt niet zo. Collega's en klanten weten vaak niet dat wij zo veel administratieve taken hebben. We moeten cursisten laten weten als hun les niet doorgaat, we moeten klanten van de schouwburg nabellen als er vrije stoelen zijn bij een voorstelling, we moeten bankzaken regelen, klanten van de bibliotheek uitschrijven en nog veel meer.
In mijn beroep draait het vooral om veel verschillende systemen. Deze leer je kennen tijdens het werk. Maar het kost maanden om ze onder de knie te krijgen. Verder is het belangrijk dat je met Outlook, Excel en Word kunt werken.
Je kunt altijd laten merken wat je extra leuk vindt en dat meer naar je toe trekken en je erin specialiseren. Zo vind ik bankzaken niet zo leuk en laat ik dat graag aan me voorbij gaan, terwijl een ander dat juist tot specialisatie heeft gemaakt. Je mag ook altijd cursussen volgen waarvan je denkt dat ze nodig zijn in je beroep.
Ik denk dat veel beroepen overbodig worden in ons digitale tijdperk. Veel instellingen zullen alleen nog maar telefonisch of per mail bereikbaar zijn. Kijk maar naar de vele callcenters in het land. Maar bij ons is het wel belangrijk dat er sociale interactie blijft tussen klanten en medewerkers van de instellingen. Er lopen hier veel cursisten (vaak kinderen) rond die je moet kunnen helpen. Oudere mensen willen graag kaartjes voor de schouwburg zelf regelen aan de balie, niet via internet. Dat vinden ze vaak te ingewikkeld.
Als je later achter de balie van een cultuurcentrum, hotel of ziekenhuis wil werken, dan is het vooral belangrijk dat je je administratief goed schoolt. Daarnaast is het belangrijk dat je graag met mensen werkt.