Michael als modeontwerper
Ik ben modeontwerper en ik heb een winkel in Den Haag waar ik mijn collectie verkoop. Mijn collectie bestaat vooral uit jurken, die in kleine oplages in Nederland worden gemaakt. Soms ontwerp ik ook accessoires en bedrijfskleding.
Ik woon boven de winkel, dus ’s morgen loop ik van de woonkamer de trap af naar de winkel. Ik zet alle lampen en de achtergrondmuziek aan. Soms veeg ik even het stoepje of ga ik de winkel stofzuigen. En ik spuit wat parfum in de gordijnen, zodat het altijd lekker ruikt. Dan plaats ik mijn bord buiten zodat het duidelijk te zien is dat de winkel open is en ik draai het bordje aan de deur om van ‘closed’ naar ‘welcome’.
De toonbank van de winkel is ook mijn bureau. Bestellingen via de webshop pak ik alvast in. Ik onderhoud mijn sociale media. Tussendoor komen er pakketbezorgers om nieuwe leveringen voor de winkel of teruggestuurde artikelen te brengen. De nieuwe leveringen controleer ik en stoom ik glad. Ik hang er prijsjes in, zodat ze netjes de winkel of voorraadruimte in kunnen. De aankopen die retour zijn gekomen controleer ik ook en ik verwerk ze in de computer, zodat de online voorraad klopt. Klanten krijgen zo snel mogelijk het aankoopbedrag terug of ik pak bijvoorbeeld een andere maat in.
Gedurende de dag bezoeken klanten de winkel. Ik vertel over mijn inspiratiebronnen en ik geef advies. Ook bellen en mailen regelmatig klanten als ze een vraag hebben over de collectie. Die beantwoord ik. Tussendoor ben ik ook al druk met de nieuwe collectie. Ik maak tekeningen en ik combineer kleurstaaltjes met elkaar om tot de juiste combinaties te komen. Daarna vertaal ik mijn ontwerpen in technische tekeningen op de computer. Zo kan ik ze makkelijk aanpassen en naar het atelier mailen. Daar worden ze gemaakt. Aan het eind van de dag sluit ik de winkel en breng ik de online bestellingen van die dag naar het postkantoor. Ik noteer alle aankopen en hang alle kledingstukken netjes.
Als kind was ik altijd al creatief en ik kon goed tekenen. Ik heb eerst een grafische opleiding gedaan. Ik kwam terecht op de grafische afdeling van een modebedrijf. Daar ontwierp ik prints en dessins voor kleding. Ik vond dat zó leuk om te doen, dat ik na de grafische opleiding een modeopleiding heb gevolgd.
Via sociale media werd ik ontdekt en gevraagd om een collectie te showen op Amsterdam Fashion Week. Mijn eerste collectie was van papier en viel in de smaak bij de pers. Daardoor kreeg ik wat bekendheid. Al snel besloot ik om collecties te maken die gedragen en gekocht konden worden. Een jaar later opende ik mijn webshop en weer een jaar later mijn winkel. Mijn ontwerpen zijn soms ook op tentoonstellingen te zien, waardoor ik ook een steeds grotere klantenkring heb opgebouwd.
Ik maak veel leuke dingen mee. Tijdens de coronacrisis zag ik een foto in de krant van het crisisteam van Binnenlandse Zaken. Een dame die druk aan het werk was droeg een jurk van mij. Zij schreef me later: “Jouw jurken helpen mij de crisis door.” Je kunt me niet blijer maken. Als mijn ontwerpen steun geven op moeilijke momenten of vrolijkheid bieden op sombere dagen, is dat fantastisch!
Er was ook eens een vrouw die verliefd werd op een jurk maar hem niet kon betalen. Ze kwam bijna elke dag even kijken, alsof de winkel een museum is. Op een gegeven moment heb ik haar de jurk laten passen. Hij stond zo mooi dat ik hem haar met flinke korting heb aangeboden. Ze was helemaal ontroerd. Ik heb er niets mee verdiend, maar ik heb zelden iemand zo blij gezien. Dan weet je dat een ontwerp bij de juiste persoon belandt.
Dit soort verhalen maken mijn werk leuk en minder oppervlakkig dan je misschien zou denken. De glamourkant is eigenlijk heel oninteressant.
Ik ben soms veel tijd kwijt aan mails en administratie. Dat vind ik niet altijd leuk. Het is ook niet leuk als het atelier een fout heeft gemaakt en veel jurken daardoor opnieuw gemaakt moeten worden.
Je moet je kunnen focussen op je eigen creativiteit en je niet laten afleiden door wat andere modelabels of ontwerpers doen. Je moet je eigen pad kiezen. Tegelijkertijd moet je ook een soort praktisch instinct hebben over wat mensen willen dragen. En met budgetten om kunnen gaan. Creativiteit en ondernemerschap zijn soms tegenpolen, maar dat vind ik juist leuk.
Veel mensen willen in de mode werken vanwege de glamour die je vaak op tv, in magazines en op sociale media ziet. Maar dat is niet wat het werk van een modeontwerper inhoudt. Als modeontwerper is het vaak hard doorwerken; als je net begint soms nachtenlang achter de naaimachine werken met krappe deadlines en stress. Je moet je bewijzen en je bent zo goed als je laatste ontwerp. Daar word je door klanten of de pers ook op afgerekend. Vaak verdien je in het begin ook nog helemaal niets. Het is erg lastig om succesvol te zijn in de mode.
Het is een creatief vak met diverse kanten en disciplines. Daardoor kun je je op allerlei gebieden specialiseren. Bijvoorbeeld in speciale technieken, duurzaamheid, productie of innovatie. Ook zakelijk kun je je verdiepen in bijvoorbeeld verkoop of marketing.
Mode verandert constant. Zowel smaak als hoe mensen kleding kopen verandert. Ook duurzaamheid en innovatie zijn belangrijk geworden. Ik vind het leuk om daar nieuwe mogelijkheden in te ontdekken en toch altijd trouw te blijven aan mijn stijl.
Als je modeontwerper wilt worden, krijg je de mogelijkheid om de modewereld een beetje te veranderen. Wat wil je toevoegen of waar word je zelf blij van? Het zal misschien in het begin niet makkelijk zijn, maar als je volhoudt en plezier hebt in je werk komt het vast goed!