Muus als opticien
Ik werk als opticien bij een zelfstandig opticiensbedrijf. We verkopen brillen en contactlenzen, die we zelf aanmeten.
Oogmetingen uitvoeren, brillen en lenzen verkopen, mensen adviseren. Ook repareren we brillen en meten we contactlenzen aan. Verder kopen we collecties brilmonturen bij de fabrikant.
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in fotografie. Via mijn schooldecaan van de mavo kwam ik bij een optiek-/fotozaak terecht waar ik de optiek ontdekte. Ik ben toen naar de optiekopleiding gegaan en heb daar de vakdiploma’s opticien, optometrist en contactlensspecialist behaald.
Als ik een klant goed heb kunnen adviseren en als hij met een goed passende bril (die ook mooi staat) of met contactlenzen tevreden weer de deur uitgaat. Goed kunnen zien is voor iedereen belangrijk en daaraan kunnen bijdragen is fantastisch.
Lastige klanten…
Je moet sociaal en commercieel zijn, maar ook precies en handig. Je moet goed kunnen meten, maar ook die meting goed kunnen uitleggen aan de klant. Ook moet je klantgericht denken.
Er zijn mensen met kijkproblemen die denken: “ik loop even binnen voor een oogmeting, koop een bril en het probleem is opgelost.” Maar vaak is er een andere oorzaak dan bijziend- of verziendheid. Het oog kan ook minder goed gaan zien door oogafwijkingen zoals staar (troebel ooglens), glaucoom (te hoge oogdruk) of door netvliesafwijkingen. Deze afwijkingen zijn niet met een bril op te lossen. We sturen de klant voor verder oogonderzoek door naar de optometrist of oogarts.
Ook denken veel mensen dat wij de bril kant en klaar hebben liggen. Maar als het montuur is uitgezocht en de oogmeting gedaan is, dan worden de brillenglazen bij de fabrikant besteld volgens onze specificaties zoals de sterkte, ontspiegeling en kleur. Zodra wij de receptglazen ontvangen dan worden deze heel nauwkeurig in het montuur gemonteerd. Als de bril dan uiteindelijk klaar is, wordt deze precies afgepast op het hoofd van de drager.
Je kunt verder leren op het hbo (opleiding Optometrie), of je kunt de contactlensopleiding doen. Je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen!
Een goed advies op maat wordt steeds belangrijker. Steeds meer mensen (ook door de smartphone/tablet en de veroudering) hebben een bril of lenzen nodig. De markt groeit dus, en mensen zien de bril ook steeds meer als een modeartikel. Misschien kunnen we in de toekomst ook eigen ontwerpen printen op de 3D-printer!
Het is ook belangrijk dat de opticien nog meer dan nu een verantwoordelijkheid krijgt en gaat nemen in het vaststellen van problemen met het zicht en het doorverwijzen naar de oogarts. Door het gebruik van beeldschermen en veranderende lifestyle (te weinig buiten spelen) zullen ook jonge kinderen eerder bijziendheid krijgen, waardoor de vraag naar brillen en contactlenzen zal stijgen.
Het is een prachtig vak waar zeer goed een baan in te vinden is. Je kan doorleren en jezelf specialiseren en als je het leuk vindt om eigen baas te zijn, zijn er voldoende mogelijkheden om voor jezelf te beginnen of deel te nemen aan een franchise. De combinatie van zorg en handel, mode en vakmanschap komt eigenlijk alleen in de optiek voor. Het maakt het beroep uitdagend en afwisselend en zorgt ook voor een goede boterham.