Ilse als politieagent
Ik werk bij de politie. De politie is er voor een veiliger Nederland. Zij grijpt in bij noodsituaties, desnoods met gevaar voor eigen leven. De politie werkt actief samen met burgers en partners. Zij heeft oog en oor voor wat er leeft in de samenleving. De politie is er voor iedereen.
Als agent bij de politie start je je dag met een briefing. De dienst wordt daarin overgedragen en de bijzonderheden die spelen in de wijk worden opgesomd. Zo zijn alle politiemedewerkers op de hoogte.
Daarna ga je surveillance rijden. Je rijdt dan rond in een politieauto. Dit doe je om te voorkomen dat er iets gebeurt. Tijdens de surveillance kun je noodhulpmeldingen krijgen en word je aangestuurd door de centrale meldkamer van politie. Je wordt gestuurd naar verkeersongevallen, mensen die onwel worden, ruzies en strafbare feiten. Ook wanneer burgers verdachte omstandigheden melden, gaat de politie erheen om een controle uit te voeren.
Een andere taak van de politie is het toezichthouden bij evenementen.
Ik had vroeger een buurvrouw en zij was rechercheur. Zij vertelde altijd zulke spannende verhalen waar ik als kind zo van onder de indruk was dat ik nooit anders heb gewild. Ik ben er ook van overtuigd dat wanneer je iets wilt en je hiervoor gaat, dat de kans dan groot is dat het je zal lukken.
Het werk is divers. Ik ga met een glimlach naar huis als ik iets heb kunnen betekenen voor iemand. Dit is bijna iedere dag het geval. Verder vind ik het prettig om in zo’n grote organisatie te werken. Je hebt veel collega’s met wie je samenwerkt.
Je ziet ook mensenleed. Dat is iets waar je mee om moet kunnen gaan. Er zijn opvangmogelijkheden en collega’s luisteren naar het verhaal wanneer je iets heftigs hebt meegemaakt. Dit is prettig en dat helpt natuurlijk bij de verwerking.
Je moet de juiste instelling hebben en mensen willen helpen. Verder moet je boeven willen vangen. Daarbij is het handig als je sterk in je schoenen staat. Maar dat leer je door de jaren heen.
Mensen denken vaak dat boetes uitdelen onze enige taak is. Dat is niet zo; het is maar een klein onderdeel van ons werk. Verder weet niet iedereen dat politiewerk ook veel sociaal werk inhoudt. Zo verlenen we hulp aan kwetsbaren en ouderen. We luisteren naar ze en we geven bij instanties aan als we vermoeden dat er iets mis gaat.
Wat sommige mensen ook denken, is dat een opsporingsonderzoek meteen kan beginnen. Dat kost echter veel voorbereiding. Zo mogen we pas beginnen als we een goede methode hebben gekozen en we toestemming hebben gekregen van een officier van justitie.
De mogelijkheden tot doorgroei zijn enorm. Je kunt je specialiseren en aan de slag gaan bij de hondenbrigade, het arrestatieteam, de verkeerspolitie of als forensisch specialist, rechercheur of wijkagent. Maar er zijn ook veel andere cursussen en opleidingen binnen de politie, ook op hbo-niveau.
Verandering is er altijd. Als politie moet je met de tijd meegaan. Want ook criminelen doen dat! Neem bijvoorbeeld de digitalisering; we zien de laatste jaren dat mensen worden opgelicht via het internet of zelfs via apps. Als politie moet je hierop reageren. Zo zullen de bevoegdheden moeten worden verruimd of aangepast, zodat je de criminaliteit beter kunt bestrijden.
Ook is het belangrijk dat de politiemensen bijgeschoold worden. We moeten op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en mogelijkheden in het bestrijden van internetcriminaliteit.
Ga ervoor! Het is een ontzettend leuk vak waar je veel voldoening uit haalt. Extra sporten en extra oefenen met taal en rekenen kan helpen om aangenomen te worden. Als je wilt weten wat de eisen precies zijn, dan kun je deze vinden op de website van politie Nederland. Maar je kunt ook een bureau binnenlopen en een agent om advies vragen.
Tot slot: doe wat je leuk en interessant vindt. Dan gaat het je gemakkelijker af!