Herman als presentatiecoach

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk voor mezelf als zzp’er. Ik deed en doe acteerwerk en ik heb me gespecialiseerd in het geven van presentatietrainingen aan mensen met spreekangst. Of aan mensen die al goed kunnen presenteren, maar nog beter willen worden. Via mijn website hermanotten.nl contacteren mensen en bedrijven mij voor dit soort trainingen. Dit doe ik in Nederland en sinds kort ook in New York City.

Wat voor werk doet u precies?

Ik geef training en coaching aan mensen die het heel eng vinden om te presenteren en aan mensen die daar al heel goed in zijn, maar nog beter willen worden. Ik laat mensen vergeten hoe eng presenteren is en laat ze ontdekken hoe leuk het is om je verhaal aan een groep te vertellen. Ik doe dit in kleine groepjes van zes personen en soms geef ik ook privécoaching.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik was een moeilijke leerling en ben van drie scholen afgestuurd. Ik deed onder andere de leraren na… Mijn toneeljuf belde mijn moeder op en zei dat ik een echte acteur was en naar de Toneelschool moest gaan. Daar had ik zelf nooit aan gedacht, maar ik ben het gaan doen. Na heel wat tegenslagen ben ik in 2008 afgestudeerd.

Ik deed mee aan het Cabaretfestival in Groningen en won de publieksprijs. Ik kreeg toen een tournee. Ook heb ik zo’n acht afleveringen een rol gehad in Goede Tijden Slechte Tijden (GTST). Ik speelde toen onder andere met Lieke van Lexmond. Ook heb ik gespeeld in de film Hel van ‘63 en in de serie New Kids. En ik heb opgetreden als cabaretier. Ik deed ook sketches voor de radio samen met Stefan Pop.

Naast zelf acteren heb ik ook altijd acteerles gegeven. Ik merkte dat ik er erg goed in was om mensen als ze voor een publiek stonden op hun kracht te laten komen. Ze hun angsten te laten vergeten. Hier heb ik uiteindelijk mijn vak van gemaakt. Ik heb nu een eigen bedrijf en werk dagelijks met mensen met spreekangst en met mensen die beter willen presenteren.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Als ik het gevoel heb dat ik iemand heb doen vergeten dat spreken in het openbaar eng is. Vaak mailen mensen die heel veel spreekangst hadden me maanden nadat ik met ze heb gewerkt dat ze presenteren zo leuk zijn gaan vinden. Dat maakt me dan heel blij.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

De jetlags. Omdat ik over heel de wereld gevraagd word om mijn presentatietrainingen te geven ben ik vaak in verschillende tijdzones. Het tijdsverschil kan soms vermoeiend zijn.

Lees verder voor het complete interview

Als presentatiecoach is het belangrijk dat je mensen goed aanvoelt en dat je erg geïnteresseerd bent in de psychologie van de mens.

Een misvatting over mijn werk is dat je dit vak goed kunt doen zonder er een relevante opleiding voor gedaan te hebben. Het kan natuurlijk kan wel, maar mijn mening is dat een goede opleiding echt nodig is! Je weet dan bijvoorbeeld precies hoe een stem, lichaam en gedachten werken van iemand die in de spotlights staat. Die kennis is nodig om mensen goed te leren presenteren en van hun spreekangst af te helpen. Naar mijn mening is de Toneelschool de beste opleiding hiervoor. Je bent daar namelijk vier jaar lang bezig te onderzoeken hoe het is om voor groepen te staan en waarom iemand charisma heeft of niet.

Vooral heel veel met mensen werken. Ervaring is, na je opleiding, heel belangrijk. En je kunt natuurlijk zelf cursussen blijven volgen. Ik doe dat zelf vaak in New York. Ik doe hier nu zelf ook een cursus waarin ik leer hoe je het beste je stem kunt gebruiken als je presenteert.

Door de komst van internet en de digitale wereld zijn mensen steeds minder gewend om voor groepen te staan en te presenteren. Mensen worden hierdoor minder vanzelf getraind in het spreken in het openbaar. Hierdoor is er heel steeds meer vraag naar presentatietrainingen.

Er zijn heel veel wegen die naar je doel leiden. Voor mij was de toneelschool de perfecte basis om nu mensen goed te kunnen leren presenteren. Maar er zijn ook mensen die bijvoorbeeld psychologie studeren en via die weg mensen van spreekangst afhelpen. Natuurlijk zijn er ook succesvolle ondernemers die helemaal geen opleiding hebben gedaan, maar dat is een minderheid. Ik raad je sowieso aan een opleiding af te maken. Dit geeft zelfvertrouwen en in de toekomst heb je altijd iets om op terug te vallen.