Jelle als proefdierverzorger

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik werk bij een onderzoeksinstituut, op de afdeling Dierverzorging & Biotechniek. We werken aan het bestrijden van ziektes en het verbeteren van de dier- en volksgezondheid.

Wat voor werk doet u precies?

Een werkdag is bij ons bijna nooit hetzelfde! We werken met verschillende dieren en hebben allerlei taken. We werken vooral met varkens, runderen en schapen, maar ook met kleine laboratoriumdieren zoals muizen, ratten en cavia’s. We nemen bloed af, geven de dieren vaccins of voeren kleine operatieve ingrepen uit.

Daarnaast trainen we de dieren. Zo leren we varkens om appels te eten, zodat we daarin medicatie kunnen stoppen. We hoeven de medicatie dan niet apart toe te dienen. Op deze manier hebben de dieren veel minder stress.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Ik wilde altijd al graag met dieren werken. Via mijn decaan op de middelbare school ben ik bij de opleiding voor Biotechnicus uitgekomen.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Het is mooi dat wij ons elke dag inzetten voor een betere gezondheid van mens en dier. En dat in een omgeving waar we veel afwisselende werkzaamheden hebben! Ik krijg een glimlach op mijn gezicht wanneer we kwalitatief goed werk hebben verricht.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Het gebruik van proefdieren is een beladen onderwerp en zorgt voor emoties bij mensen. Maar men vergeet dat de medische zorg nu mede zo goed is door het gebruik van proefdieren. Mensen gebruiken medicatie om beter te worden maar begrijpen niet zo goed dat daar ook wat voor nodig is.

Natuurlijk kijkt een onafhankelijke commissie of de dierproeven echt nodig zijn. Het doel is om zo min mogelijk dierproeven uit te voeren, maar soms zijn er geen andere manieren om medicijnen te testen en zijn dierproeven onvermijdelijk en zelfs wettelijk verplicht. Bijvoorbeeld om de werkzaamheid en de veiligheid van een vaccin of medicijn te kunnen garanderen.

Lees verder voor het complete interview

Dat klinkt heel tegenstrijdig, maar je moet van dieren houden. Gezondheid en dierenwelzijn zijn in ons werk heel belangrijk. Daarnaast is hiervoor een mbo-diploma nodig. Maar ook met een hbo-diploma kan je binnen dit vakgebied prima aan de slag.

Dat proefdieren nog steeds gebruikt worden voor het testen van cosmetica. Dat is niet zo. Dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten zijn in Nederland al sinds 1997 verboden. En in heel Europa sinds 2004. Er zijn nu namelijk andere testmethoden beschikbaar. De werking van cosmetica wordt getest op menselijke vrijwilligers.

Ook denken veel mensen dat de dieren waar wij mee werken het slecht hebben. Maar ze hebben het juist heel goed!

In ons werkveld worden er regelmatig themadagen georganiseerd. En er is elk jaar een congres.

Daarnaast kun je je specialiseren en je kennis uitbreiden. Je kunt verschillende cursussen volgen.

De laatste 30 à 40 jaar worden er minder dieren gebruikt voor onderzoek. Waarschijnlijk wordt dit nog minder in de toekomst door de ontwikkelingen op het gebied van dier- en volksgezondheid, en dierenwelzijn. Maar ik denk dat we nooit helemaal zonder dieren in het onderzoek kunnen om bijvoorbeeld de werkzaamheid en de veiligheid van een vaccin of medicijn te testen.

Loop je met het idee rond om iets met dieren en onderzoek te gaan doen? Laat je dan goed informeren. Je kunt eventueel ook een ‘snuffelstage’ organiseren.