Heino als restaurantmanager
Ik werk bij een bekende hotelketen. Wij hebben 110 kamers, vijf vergaderzalen, een restaurant en een lounge waar mensen iets kunnen drinken, lunchen en dineren.
Ik ben restaurantmanager. Als restaurantmanager stuur ik onder andere de medewerkers in de bediening, afwassers en receptiemedewerkers aan. Ook help ik bij drukte zelf mee bij het ontvangen van de gasten, het brengen van de kaart of het maken van drankjes.
Toen ik vroeger in de zandbak speelde en mensen mij vroegen wat ik wilde worden, zei ik altijd ‘kok’. Dit heb ik ook heel lang gedacht, maar na mijn opleiding VBO Consumptieve Technieken moest ik een belangrijke keuze maken. Er waren twee opties: twee jaar middelbare hotelschool doen en kok worden, of vier jaar middelbare hotelschool doen en horecamanager/ondernemer worden. Mijn docent gaf me het advies om de laatstgenoemde opleiding te volgen. Hij vond dat ik daar beter tot mijn recht zou komen. Mijn droom is nog steeds om een eigen hotel te beginnen.
Geen dag is hetzelfde. Ik ga in principe altijd met een glimlach naar huis, want ik lach altijd. Ik ga met een extra voldaan gevoel naar huis wanneer we lekker hard hebben gewerkt en iedereen heeft genoten.
Klachten afhandelen. Maar helaas hoort dat ook bij mijn werk. Als gasten opmerkingen of klachten hebben, haalt de wijkloper (bedieningsmedewerker) mij op. Ik ga dan altijd aan tafel om de gasten te woord te staan en hoop dan dat ze alsnog tevreden naar huis gaan.
Een vrolijk, spontaan persoon die zich graag inzet om het anderen naar de zin te maken. Je moet het ook niet vervelend vinden om te werken op momenten dat andere mensen vrij zijn.
Mensen denken dat ik niet zoveel doe omdat ik leidinggevende ben. Maar ze vergissen zich! Ik doe veel in de voorbereidingen. Zo koop ik tafellakens in, beheer ik de dranken en controleer ik of er genoeg koffiekopjes zijn. Ook het maken van roosters en bepalen wie waar loopt op een avond is mijn taak.
Ik zou nog mijn wijnbrevet (diploma) kunnen gaan halen en/of me kunnen specialiseren tot sommelier (wijnkenner).
Ik denk dat je restaurantmanagers alleen nog maar zult zien in grote horecagelegenheden zoals bij ons. Bij kleinere horecagelegenheden zal het goedkoper zijn als de eigenaar of een eerste medewerker bediening de taken van de restaurantmanager overneemt. Het draait toch om geld en als je dan een schakel kan overslaan, dan scheelt dat zeker in de portemonnee.
Werken in de horeca is echt supermooi. Het is voldoende afwisselend en je kunt er elke dag een feestje van maken.
Let wel; je moet je er goed van bewust zijn dat het hard werken is en dat je altijd werkt wanneer je vrienden en familie vrij zijn.