Pascal als schoenmaker

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik heb een eigen schoenmakerij. Wij repareren schoenen, tassen en andere dingen van leer. Ook maken wij sleutels voor huisdeuren, fietsen en auto’s.

Wat voor werk doet u precies?

Ik repareer dus schoenen. Ik zet er nieuwe hakken onder of maak een nieuwe zool. Ook adviseer ik klanten over reparaties. En ik geef schoenpoetsadvies!

Verder maak ik sleutels bij voor mensen die een sleutel zijn kwijtgeraakt of graag een reservesleutel willen hebben.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Als 12-jarige moest ik een paar schoenen van mijn vader naar de schoenmaker brengen. Ik was toen heel nieuwsgierig hoe ze er nieuwe hakken onder gingen zetten. Daarna ben ik daar elke woensdagmiddag uit school gaan helpen.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Ik ga met een glimlach naar huis als de klanten tevreden zijn. Het is fantastisch als ik van een paar oude schoenen met gaten weer iets moois heb kunnen maken. De klant heeft hier weer lang plezier van en kan weer lekker op zijn of haar favoriete schoenen lopen.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Het is vervelend dat mensen niet altijd begrijpen dat handwerk tijd kost. Niet alles is zomaar even klaar!

Lees verder voor het complete interview

Je moet voor dit werk klantgericht, servicegericht en technisch zijn. Verder zijn creativiteit, doorzettingsvermogen en oplossingsgerichtheid belangrijk. En je moet een pietje precies zijn!

Als je je eigen schoenmakerij begint, is het natuurlijk handig dat je ondernemend bent. Als je stil gaat zitten, kom je er niet.

Sommige mensen denken dat ik ook kleding van stof repareer. Maar dat doet de kleermaker, niet ik. Ik ben van het leer.

En mensen weten vaak niet dat ik schoenen niet alleen kan repareren, maar ook echt kan aanpassen.

En er zijn mensen die denken: mijn schoenen kostten niet veel, dus het repareren zal ook wel goedkoop zijn. Maar zo werkt het niet!

Je kunt proberen om steeds weer nieuwe manieren te vinden om nog mooier te repareren. Denk aan het kleuren van zolen. Of aan het op zo’n manier stikken dat je niet ziet dat de zolen gestikt zijn.

Zolang er mensen met voetjes geboren worden, zullen er schoenmakers nodig zijn!

Het werk kan nog steeds niet door computers worden overgenomen. Wel denk ik dat er op een gegeven moment 3D-printers komen die onderdelen voor schoenen kunnen maken of aanpassen.

Als je niet bang bent voor vieze vingers, het leuk vindt om mensen te helpen en graag met je handen werkt, is de schoenmakerij een heel mooi en fijn beroep! Het werk zal niet door computers worden overgenomen.