Terug
Interview

Interview met eenuurwerktechnicus

Jasper als uurwerktechnicus

Bij wat voor bedrijf werkt u? Wat doet dit bedrijf?

Ik ben horlogemaker bij een horlogereparatiebedrijf in Hengelo. Ik ben ook mede-eigenaar van dit bedrijf. Wij verkopen horloges van verschillende merken in onze winkel. Maar onze hoofdzaak is het repareren van horloges in ons atelier achterin. Wij zijn een ‘Officieel Service Center’ voor het merk Omega, maar we repareren ook heel veel andere horlogemerken.

Wat voor werk doet u precies?

Ik repareer en restaureer allerlei soorten en merken horloges. Ik haal horloges vaak helemaal uit elkaar. Sommige horloges bestaan uit honderden onderdelen. Die moeten allemaal gecontroleerd worden op slijtage of andere gebreken. Je bent soms wel een dag bezig met één horloge. Een klein stofje of metaalsplintertje kan er al voor zorgen dat het horloge niet goed werkt. Het is daarom belangrijk om schoon en netjes te werken.

Mechanische horloges, zonder batterij, hebben om de vier à vijf jaar een volledige onderhoudsbeurt nodig. Je hebt namelijk te maken met wrijvende onderdelen die olie nodig hebben. Anders gaan ze slijten en dat geeft schade. Die onderhoudsbeurten doe ik ook veel.

Een aantal specifieke werkzaamheden die ik doe: horlogeglazen vervangen, horloges testen op waterdichtheid, het vervangen van de ‘pakkingen’ (rubberen ringetjes) om het horloge waterdicht te maken en het polijsten van de horlogekast of het horlogebandje.

Hoe bent u bij dit beroep terecht gekomen?

Mijn ouders werkten bij de juwelierszaak van vrienden. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik wilde worden later. Totdat de zoon van deze juwelier mij de tip gaf om eens bij de opleiding Uurwerktechniek te gaan kijken. Ik had namelijk altijd al wat met horloges. Toen ik bij de open dag ging kijken, was ik gelijk om en heb me toen ingeschreven voor de opleiding van vier jaar. Ik zag het wel zitten om aan deze mooie producten te werken.

Wat is het mooiste aan uw werk?

Dat je van een defect horloge weer een heel mooi exemplaar weet te maken waar mensen nog jarenlang plezier van hebben.

Wat vindt u zelf het minst leuk aan uw werk?

Als je een aantal uur met een horloge bezig bent, en er dan achter komt dat je een onderdeel nodig hebt dat moeilijk te krijgen is... Daar ben je heel veel tijd aan kwijt. Soms vind je zo'n onderdeel dan aan de andere kant van de wereld. Als het dan eindelijk binnenkomt, is het altijd maar hopen dat het ook echt het juiste onderdeel is!

Dat is ook een reden dat wij ‘Omega Service Center’ zijn geworden. Voor het merk Omega kunnen we bijna alle onderdelen nog makkelijk krijgen. Het was de investering meer dan waard. Want goedkoop was die investering zeker niet!

Lees verder voor het complete interview

Je moet zelfstandig, netjes, geconcentreerd en technisch zijn. Het is ook vooral heel veel logisch nadenken. Niet gelijk in paniek raken als iets niet gaat zoals je graag zou willen. ‘Alles komt goed is’ hier dan ook ons motto.

Mensen denken dat horloges niet meer gerepareerd worden omdat alles toch werkt op een batterij. Dit is absoluut niet het geval. Ieder horloge - goedkoop of duur, met of zonder batterij - heeft onderhoud nodig.

Om de twee jaar moeten we een week naar Brussel voor een cursus om nieuwe modellen/uurwerken te leren kennen. Zo blijven we goed op de hoogte.

Veel horlogemerken leveren geen onderdelen, en zijn daardoor niet te repareren door iedereen. Dit zie je steeds meer. Zo blijft er ook vraag naar goede horlogemakers.

Er zijn ook best veel oudere horlogemakers die er binnen nu en tien jaar mee zullen stoppen. Dus voorlopig hoeven wij niet te vrezen dat er niet genoeg werk is!

Smartwatches zien wij ook absoluut niet als een bedreiging. Een mooi mechanisch horloge blijft altijd.

Neem geen overhaaste beslissing en zoek goed uit wat het beroep precies inhoudt. Ga eens kijken bij een bedrijf waarvan jij denkt dat het wel bij jou zou kunnen passen.

Het is goed om te weten dat je het vak van horlogemaker pas echt leert in de praktijk. Mijn advies is dan ook om gelijk hoog in te stappen. Ga bijvoorbeeld stagelopen in Zwitserland of bij een goed bedrijf in Nederland (of elders). Een stapje terug doen kan altijd nog. Ga daarna bij een goed horlogemerk werken of bij een bedrijf dat ‘Service Center’ is van één of meerdere merken. Voor jezelf beginnen kan altijd nog. Er is heel veel werk.

Oh en doe geen dingen die ik ook niet zou doen!