Florien als verzorgende ig
Ik werk bij een organisatie in Katwijk die onder andere dag en nacht thuiszorg biedt.
Ik ben verzorgde IG in de thuiszorg. IG staat voor individuele gezondheidszorg. We verzorgen vooral ouderen die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen. Zo doen we steunkousen aan en uit, geven medicatie en verzorgen wonden.
De dag begint met overleg waarin de taken en bijzonderheden van die dag worden doorgenomen. Daarna gaan we ‘de wijk in’. We hebben in onze werktelefoon een route staan, waarin al onze bezoeken aan de cliënten van die ochtend gepland staan. We lezen het zorgplan en leveren die zorg. Soms schrijven we onze bevindingen in een rapport. Af en toe moet je de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek bellen. Bijvoorbeeld om een huisartsbezoek aan te vragen.
Rond 13.00 uur komen we terug en gaan we lunchen. Hierna doen we allerlei administratieve taken en klusjes. Denk aan het inroosteren van het personeel, de informatie in de werktelefoons bijwerken en zorgen voor genoeg papier in het kopieerapparaat.
Om ongeveer 16:45 uur komt de eerste avonddienst in actie, gevolgd door de tweede om 18:00 uur.
Sinds de geboorte van mijn dochter ben ik als vrijwilliger bij het Rode Kruis actief geweest. Ik heb toen bijvoorbeeld veel geleerd over EHBO en reanimatie.
Het zorgen voor anderen vond ik erg leuk. Toen ik op een dag een advertentie zag staan voor avond- en weekendmedewerker in de thuiszorg, heb ik gesolliciteerd. Door mijn ervaring bij het Rode Kruis werd ik al snel aangenomen en kon ik een cursus volgen. Inmiddels ben ik twee officiële opleidingen verder en werk ik alweer 17 jaar in de thuiszorg.
Het mooiste aan mijn werk is dat je iedere dag weer meeleeft met je cliënten. Een lach, een traan; het hoort er allemaal bij. Je komt veel te weten over de cliënten en dat kun je gebruiken om optimale zorg te bieden.
Een wond snel zien genezen, mensen weer zelfstandig maken, een schakel zijn tussen cliënt, zijn familie, de huisarts, het ziekenhuis, de fysiotherapeut en anderen… Fantastisch!
Je zult af en toe boze cliënten tegenkomen, maar het is uitdagend om dat naar iets positiefs om te buigen. Geen dag is hetzelfde, heerlijk.
Het kantoorwerk vind ik minder leuk. Ik vind dat deze tijd aan de cliënten moet worden besteed. Het werk achter de computer kan ook door andere mensen gedaan worden.
Ook vind ik het soms vervelend dat werk en privé door elkaar lopen. Je moet namelijk altijd bereikbaar zijn voor overleg en dergelijke, ook als je geen dienst hebt.
Je moet flexibel, betrokken, meelevend, respectvol, integer, leergierig, oplossingsgericht en doortastend zijn. Ook moet je goed kunnen samenwerken en kunnen luisteren naar cliënten. En je moet een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben!
De grootste misvatting is dat wij alleen maar mensen wassen en steunkousen aan- en uittrekken. Vroeger werd je bijna niet serieus genomen door huisartsen en ziekenhuizen als je belde over een medisch, sociaal of psychisch probleem bij de cliënt. Gelukkig gaat dat nu beter. De thuiszorg is een volwaardig onderdeel in het zorgteam rondom een cliënt.
Elke twee jaar moet je je verpleegtechnische handelingen bijscholen om bevoegd en bekwaam te blijven. Vanaf mbo niveau 4 moet je daarnaast ook werken aan je accreditatiepunten in het kwaliteitsregister. Je moet dan een portfolio bijhouden, waarin je laat zien dat je deskundig bent.
Bovendien kunnen we scholingen buiten het bedrijf volgen. Het is dan wel de bedoeling dat je wat je hebt geleerd, deelt met het team. Bijvoorbeeld door een presentatie te geven.
Verder kun je altijd doorleren of je specialiseren als wondverpleegkundige, casemanager dementie, enzovoort.
Waarschijnlijk wordt wondverzorging steeds belangrijker, net als andere verpleegtechnische handelingen.
Ook denk ik dat we steeds meer dementerende en psychiatrische ouderen gaan verzorgen. Zij blijven namelijk steeds langer thuis wonen.
Als je kiest voor een baan in de thuiszorg, dan kies je voor hard werken en een leven lang leren. Maar ook voor respect en dankbaarheid van je cliënten en niet te vergeten de onverwachte hilarische momenten met hen. Je zult je geen dag vervelen!
Als een baan in de zorg jou echt iets lijkt, kies dan voor het voor jou hoogst mogelijke niveau. Want als je eerst niveau 3 doet en dan niveau 4, dan krijg je veel dezelfde stof en moet je veel examens opnieuw maken. Ook geldt: hoe hoger het niveau, hoe hoger het salaris!