Waar je bij Bedrijfskunde vooral leert een bedrijf te managen, ben je bij Technische Bedrijfskunde vooral bezig met alle aspecten van bedrijfsprocessen. Hoe stuur je bijvoorbeeld een productielijn van bierflesjes in een glasfabriek aan? Je moet dan rekening houden met de vraag, het bestellen van grondstoffen en het maken van de flesjes. Die moeten op tijd bij de brouwerij zijn om te worden gevuld en vandaaruit naar het distributiecentrum om verder te worden vervoerd. In het geval van statiegeld moeten de flesjes ook weer terugkomen in de fabriek. Als Technisch Bedrijfskundige probeer je dit productieproces voortdurend te verbeteren. Worden ergens stoffen verspild in het proces? Of zit ergens onnodige wachttijd? Hoe kan het hele proces zo efficiënt mogelijk verlopen?
Tijdens de opleiding krijg je veel technische vakken, maar vooral om beter te begrijpen hoe producten in het productieproces worden gemaakt of verwerkt. Ook krijg je vakken als logistiek en statistiek, om de bedrijfsprocessen te analyseren en te bedenken hoe het beter en sneller kan. Je vindt het leuk om in een technische omgeving te werken. Globaal kun je bij Technische Bedrijfskunde kiezen uit de volgende afstudeerrichtingen: commercie, logistiek, inkoop, verbetermanagement.
Beroepen die je na je studie kunt uitoefenen zijn: project engineer, proces engineer, sales engineer, productiemanager, logistiek manager, sales manager machinebouw, production planner.
De baankans is redelijk. Omdat het een algemene opleiding is, kun je er veel kanten mee op, maar dat is meteen ook het nadeel. Voor veel bedrijven hebben pas-afgestudeerden daardoor niet direct een toegevoegde waarde. Over het algemeen geldt: hoe technischer de specialisatie of afstudeerrichting hoe meer kans op een baan. Vaak wordt ervaring gevraagd. Goede stageplaatsen, werkervaring waaronder een studentenbaantje als operator (bediener van een apparaat of installatie) in een fabriek telt allemaal mee. Ook is het niet ongebruikelijk om tijdelijk een baan onder je niveau te accepteren. Zo doe je ervaring op die je later kunt gebruiken om in hogere functies terecht te kunnen komen.
Technische Bedrijfskunde
Technische Bedrijfskunde
Technische Bedrijfskunde
Ben je benieuwd welke masters nog meer aansluiten op deze studiegroep?
Doe de Master matchmaker