Van een hedendaagse professionele fotograaf wordt veel gevraagd. Hij of zij verstaat niet alleen een vak in technische en esthetische zin maar heeft een verregaande kennis en inzicht in de betekenis, symboliek, waarde en uitwerking van een fotografisch beeld. Daarbij moet hij beschikken over alle artistieke vaardigheden om het beeld de eigenschappen te geven die nodig zijn om een beoogd effect te bewerkstelligen of autonoom te kunnen laten fungeren. Daarnaast moet hij/zij in staat zijn een plek te veroveren binnen het actuele culturele aanbod en zich daarin te onderscheiden, en zal dus ook in woord en schrift zijn persoonlijke visie moeten kunnen uiten en verdedigen.
Als enige fotografieafdeling aan een Nederlandse kunstacademie richten wij ons op de vier grote gebieden in de professionele fotografie: de conceptuele documentaire fotografie, de fotojournalistiek (Documentary), modef/lifetyle fotografie en fotografie in opdracht(Fiction).
In het eerste jaar van de studie maken de studenten diepgaand kennis met de ins en outs van al deze gebieden. Daarna kiezen ze voor een driejarige vakstudie in ofwel de documentaire fotografie en fotojournalistiek ofwel de mode/lifestyle fotografie en fotografie-in-opdracht, waarbij ze zich door het maken van verdere keuzes in één van deze gebieden profileren. Ze studeren in één van deze profielen.
De doelstelling van de afdeling is de studenten binnen een specialisme op te leiden tot zelfbewuste, zelfstandige fotografen met een herkenbare eigen beeldtaal en een persoonlijke visie, die zowel in opdracht kunnen werken als in staat zijn zelf concepten te ontwikkelen en projecten te initiëren. Hun motivaties, thematiek en ethische normen zijn duidelijk voor anderen.