Een animator is een verteller die een verhaal op filmische wijze vormgeeft. Het creëren van inhoud, het auteurschap is belangrijk. Tijdens de studie Animation Design ontwikkel je daarom een persoonlijke wijze van vertellen. Het vak storytelling besteedt aandacht aan de fundamenten van het schrijven van verhalen.
Je werkt ideeën uit tot verhalen, journalistieke items en informatieve producten, waarin je auteur bent én professioneel maker. Resultaat hiervan zijn toegepaste producties, zoals commercials, gebruiksaanwijzingen, banners en informatieve items. Ook ontwikkel je deelproducten, zoals storyboards of characters.
Je ontwikkelt jouw manier van kijken en vertellen door veel te tekenen en te maken, zowel met de hand als met behulp van digitale technieken. Het verhaal bepaalt de keuze voor het medium: life-action film, stopmotion, getekende animatie of 3D-animatie. (werken met poppen/armatures/combinaties van animatie en live-action etc.). De focus ligt op het leren vertellen met beweging en minder op de techniek van 3-D computeranimatie. In geen andere beeldende discipline dan Animation Design speelt geluid zo’n cruciale rol. Je leert te werken met verschillende animatie- en filmtechnieken, analoog en digitaal.
Animeren is een ambachtelijk vak, waarbij je leert vertellen door middel van bewegende beelden. Bij deze manier van werken staat de techniek centraal en komt het verhaal tot stand door het schrijven van scenario’s en het maken van storyboards. Hiermee ben je in staat om in professioneel teamverband te werken. Daarnaast leer je gebruik te maken van de vrije associatie, bijvoorbeeld door te filmen, animeren, nabewerken en monteren zonder storyboard. Beheersing van technieken is van groot belang om er vervolgens mee te kunnen spelen en experimenteren. Uit beide werkwijzen ontwikkel je de ontwerpmethodiek die het beste bij jou past.