Over de opleiding politieke wetenschappen

We staan als maatschappij voor veel uitdagingen: van klimaatverandering, migratie en maatschappelijke ongelijkheid, tot gewelddadige conflicten, terrorisme en toenemende bewapening. Machtsrelaties, nationale en internationale organisaties en bestuur zijn hier soms de oorzaak van, maar vaak ook een uiterst belangrijk deel van de oplossing.

In de afstudeerrichting politieke wetenschappen benader je deze maatschappelijke en politieke vraagstukken vanuit een wetenschappelijk perspectief. Je ontwikkelt je tot een kritische, veelzijdige politieke wetenschapper. Je bestudeert de samenleving op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

  • Je krijgt inzicht in de manier waarop wetten tot stand komen. Je leert hoe goed bestuur vorm krijgt en hoe je de impact van beleidskeuzes op een wetenschappelijke manier kunt evalueren.
  • Je doorgrondt machtsrelaties en onderzoekt welke stem gehoord wordt aan de onderhandelingstafel en waarom.
  • Je bestudeert ook internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de NAVO en de Europese Unie. Zo krijg je inzicht in de cruciale rol die deze organisaties spelen binnen de internationale relaties.

Met deze thema's ga je aan de slag. Dat doe je aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven op een unieke manier. Je combineert elk semester kennis en onderzoek met skills. Ontdek hieronder meer over de verschillende troeven van de opleiding.

Is politieke wetenschappen iets voor jou?

  • Je bent geboeid door (de historische achtergrond van) het politieke en maatschappelijke ontwikkelingen en door de machtsverhoudingen tussen de verschillende politieke actoren.
  • Je bent nieuwsgierig naar het hoe en waarom van lokale, nationale en internationale politiek.
  • Je hebt interesse in de processen achter oorlog en vrede, Europese integratie, globalisering, democratie en macht, internationale organisaties, duurzaamheid en ontwikkeling, gender, diplomatie, migratie en integratie.
  • Je denkt graag na over de ideale samenleving en wat daarvoor nodig is.
  • Je bent kritisch aangelegd en wilt die scherpe geest verder ontplooien door zelf wetenschappelijk onderzoek te bestuderen en uit te voeren.
  • Je beschouwt het als een uitdaging om statistische analyses en grote hoeveelheden informatie nauwkeurig te analyseren, en er relevante resultaten en conclusies uit te trekken.
  • Je kunt je vlot uitdrukken in het Nederlands, zowel mondeling als schriftelijk. Je hebt een behoorlijke kennis van Frans en Engels.
  • Logisch redeneren en argumenteren op basis van objectieve elementen zijn voor jou een evidentie. Je staat open voor opbouwende feedback en je durft jezelf en je werk in vraag te stellen.

Over de opleiding sociologie

In de afstudeerrichting sociologie benader je maatschappelijke en politieke vraagstukken vanuit een wetenschappelijk perspectief. Je ontwikkelt je zo tot een kritische, veelzijdige socioloog. Sociologen zijn bij uitstek wetenschappers met een brede kijk op het menselijke samenleven. Dat is een van de redenen waarom sociologen zo gegeerd zijn op de arbeidsmarkt. Je start met een stevige inleiding in belangrijke menswetenschappen zoals recht, economie, psychologie, antropologie, communicatiewetenschappen en politieke wetenschappen. Zo begrijp je als socioloog in het werkveld de taal van andere experten en verlies je het grotere plaatje niet uit het oog. De sociologie biedt belangrijke inzichten in grote sociale thema's die de maatschappij van morgen mee zullen bepalen. Je krijgt daarover les van internationaal toonaangevende wetenschappers. Ze vertalen hun onderzoek naar een onderwijsprogramma waarin je je verdiept in armoede en ongelijkheid, diversiteit en identiteit, gender, migratie, sociale aspecten van klimaatverandering, organisatie van zorg en gezondheid, en sociale gevolgen van technologische veranderingen. Met deze thema's en domeinen ga je aan de slag. Dat doe je aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de KU Leuven op een unieke manier. Je combineert elk semester kennis en onderzoek met skills.

Is sociologie iets voor jou?

  • Je hebt belangstelling voor het sociale en maatschappelijke gebeuren. Je volgt de actualiteit met een scherpzinnige blik.
  • Je hebt interesse in maatschappelijke fenomenen zoals migratie, gezin, werk, armoede en ongelijkheid, gezondheid, cultuur ...
  • Je denkt kritisch en analytisch na en wilt je een wetenschappelijke attitude eigen maken. Je deinst niet terug voor grote hoeveelheden informatie, complexe teksten of wetenschappelijke studies.
  • Je kunt je vlot uitdrukken in het Nederlands, zowel mondeling als schriftelijk. Je hebt een grondige basiskennis van het Engels en wilt die optillen naar een academisch niveau.
  • Je beschikt over een abstract redeneervermogen. Je zult immers kennismaken met statistische methoden en technieken van sociaalwetenschappelijk onderzoek.

Deze opleiding is te volgen in Leuven. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding politieke wetenschappen en sociologie.

WO
Bachelor
Meer informatie
Selectie?
Er is geen numerus fixus van toepassing
Nee
Valt onder de studie
Meer over deze opleiding
Numerus fixus
Nee
Niveau
WO
Vorm
Voltijd Deeltijd
Duur
36 jaar
Plaats in Nederland
Leuven
Soort opleiding
Bachelor

Collegegeld

Type
Jaar
Collegegeld

Studentenbeoordelingen

Gemiddelde score
Feiten
Voertaal
Bindend
studieadvies
Numerus Fixus
Instroom
Survival 1e jaar
Verdeling
Vrouw man
Oordelen
Doorstudeer percentage
Docenten
Begeleiding
Toetsing/Tentamineren
Sfeer
Faciliteiten
Algemene oordeel over de opleiding
Alle scores
8
 
NL
Nee
121
70%
65% vrouw / 35% man
 
75%
7,5
8,2
7,6
8,5
8,5
8
7,8
 
NL
Nee
116
81%
64% vrouw / 36% man
 
75%
7,4
7,8
7,4
8,3
8
7,7
7,8
 
NL/EN
Nee
119
69%
64% vrouw / 36% man
 
75%
7,7
7,7
7,6
8,3
7,7
7,6
7,6
 
EN/NL
Nee
207
76%
73% vrouw / 27% man
 
75%
7,6
7,2
6,9
8,1
7,8
7,7
7,6
 
EN/NL
Nee
207
76%
73% vrouw / 27% man
 
75%
7,6
7,2
6,9
8,1
7,8
7,7
7,6
 
EN/NL
Nee
77
71%
74% vrouw / 26% man
 
75%
7,8
7,5
7,6
7,9
7
7,8
7,9
 
NL/EN
Nee
67
67%
69% vrouw / 31% man
 
75%
7,6
7,8
7,6
8,8
8,1
7,7
7,9
 
NL
Nee
106
65%
58% vrouw / 42% man
 
75%
7,6
7,9
7,4
8,3
8,2
7,8
Bron: studiekeuze123.nl
 

Fysiek / online

Activiteit

Maand

Vind je deze studiegroep bij jou passen?
Toevoegen aan favorieten