Over de opleiding
In de bacheloropleiding taal- en letterkunde leer je twee talen perfect beheersen. Je onderzoekt de structuur van die talen, bestudeert hun historische evolutie en ontdekt hoe taal de toegangspoort vormt tot een cultuur en wereldbeeld. Je maakt ook kennis met de rijke literaire traditie in die talen en leert teksten van vroeger en nu beter begrijpen en kritisch analyseren.
De bacheloropleiding taal- en letterkunde benadert taal vanuit drie invalshoeken.
- Je verkent voor beide talen de literatuur in al haar aspecten. Je leert teksten analyseren en verdiept je in literaire geschiedenis en theorie.
- Je bestudeert de structuur en ontwikkeling van je twee talen, met behulp van theorieën uit verschillende disciplines van de taalkunde.
- Je leert je twee gekozen talen tot in de puntjes beheersen. Voor levende talen leer je correct schrijven, luisteren en spreken. Bij Latijn en Grieks focus je je eerder op leesstrategieën.
Daarnaast reiken een aantal algemene culturele, filosofische, historische en methodologische opleidingsonderdelen je een breder kader en wetenschappelijke methoden aan voor je kennis van taal en teksten. Zo ben je goed voorbereid op onze informatiemaatschappij, waar taal nog steeds aan belang wint.
Is deze opleiding iets voor jou?
- Je bent geboeid door talen en wilt er een aantal tot in de puntjes beheersen.
- Je geniet van lezen en wilt je graag verdiepen in uiteenlopende tradities, auteurs en genres, van Homerus tot Virginia Woolf, van Karel ende Elegast tot de graphic novel.
- Je wilt je blik verruimen en in contact treden met andere culturen.
- Je vraagt je soms af hoe een bepaald woord is ontstaan, waarom sommige talen naamvallen hebben, en andere niet. Of je bent benieuwd op welke manier we onze omgeving beïnvloeden met de taal die we gebruiken. Met andere woorden: je wilt taal ook wetenschappelijk bestuderen.
- Je hebt een goed abstractie- en synthesevermogen, en zelfstandig werken schrikt je niet af.
Startcompetenties
- Italiaans en Spaans vragen geen voorkennis. De colleges worden in het begin in het Nederlands gedoceerd en schakelen geleidelijk over op de doeltaal.
- Duits gaat uit van een passieve voorkennis. De colleges worden van in het begin in het Duits gegeven.
- Engels, Frans en Nederlands bouwen verder op de kennis van het laatste jaar van het middelbaar onderwijs. Deze colleges worden in de doeltaal gegeven.
- Voor Latijn en Grieks heb je in principe geen voorkennis nodig. Als je de taal nog niet gestudeerd hebt, kan je in je eerste bachelorjaar een inhaaltraject volgen dat je na een jaar op hetzelfde niveau tilt als studenten met voorkennis. Combineer je echter Latijn met Grieks, dan is het aangewezen dat je in het middelbaar onderwijs minstens één van beide talen gestudeerd hebt. De colleges Latijn en Grieks worden in het Nederlands onderricht.
Weet je nog niet zeker welke talen je zult kiezen, wens je meer informatie of wil je je vooraf extra voorbereiden? Via Taalportaal krijg je een beter beeld van de opleiding. Daar kun je nagaan in welke mate je je talen al beheerst of kennismaken met nieuwe talen. Je krijgt ook de kans om je kennis bij te werken en je vaardigheden op te frissen. Ook biedt Taalportaal je een eerste kennismaking met taalkunde en literatuurwetenschap.
Deze opleiding is te volgen in Leuven of in Kortrijk. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan hier de opleiding taal- en letterkunde.