Lien Acke
Voor mij was het al heel lang duidelijk dat ik in het hoger onderwijs ‘iets kunstgericht’ wou doen. Niet per se kunst maken, maar wel met kunst bezig zijn. Daarnaast werk ik graag praktijkgericht en vind ik het belangrijk om, naast een theoretisch kader, ook technische en digitale vaardigheden te ontwikkelen. De opleiding conservatie-restauratie beantwoordde aan al die eisen.De opleiding heeft een zeer multidisciplinaire aanpak: kunst wordt bekeken als een object met waarde, als een object bestaande uit een bepaald materiaal én als een onderzoeksobject.
Ik specialiseerde me in keramiek en kreeg de kans om verschillende objecten te restaureren: Delftsblauwe tegels, aardewerken schalen, kraakporselein en modernistisch steengoed. Ik volgde een stage in het keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden (NL) waar ik meer in aanraking kwam met het behoud en beheer van museale collecties.
Tijdens mijn masteropleiding deed ik onderzoek naar het gebruik van 3D-scannen, -modelleren en -printen voor de restauratie van een porseleinen figuur. Dit onderzoek droeg in grote mate bij tot mijn huidige job. De komende vier jaar zet ik de resultaten van mijn masteronderzoek verder in een onderzoeksproject. De bedoeling van dit doctoraatsonderzoek is om 3D-technologie toegankelijk en bruikbaar te maken voor restauratoren. Het beroep van restaurator zal steeds een ambachtelijke basis hebben, maar innovatieve technologieën kunnen ervoor zorgen dat ons erfgoed nog beter geconserveerd kan worden.