Cyriel Verkroost
Ontdekkende fase
"In 2009 begon ik aan de 3 jarige master Farmacie, hetgeen een logisch gevolg was op de bachelor Farmacie voor mij. Tijdens de bachelor ben ik erg geïnteresseerd geraakt in de apotheek en minder in de onderzoekskant van de farmacie. De bachelor was meer een ontdekkende fase waarin je van het eerste tot het derde jaar van molecuul tot mens leert over de relatie tussen geneesmiddelen en biologische processen.
Stapje hoger
De master Farmacie was een flinke stap hoger. Ik weet nog goed dat dit het eerste halfjaar flink studeren was. Je komt echter snel in dit ritme en gaat op sommige punten verder de diepte in. Op andere vlakken zoals medicatie begeleiding en therapie leer je echter alle puzzelstukjes uit de bachelor aan elkaar te leggen tot een groter en overzichtelijk geheel.
Tijdens de master krijg je in kleine groepen les van enkele toonaangevende docenten/farmaceuten/apothekers uit het veld. Met behulp van de laatste artikelen over een bepaald onderwerp leer je samen met je collega-studenten relevante van niet relevante informatie te scheiden en toe te passen op casuïstiek.
Een van de grote verschillen met de bachelor is het volgen van je eerste stages. Omdat de master de apothekersopleiding is zul je zowel in de openbare- als ziekenhuisapotheek stage moeten lopen. Dit zijn zeer leerzame periodes waar je geconfronteerd wordt met zowel patiënten, werkdruk, en het toepassen en relativeren van je theorie.
Studentenleven
Naast alleen studeren biedt Utrecht een rijk studentenleven. Ik heb mij in 6 jaar studie en 1 bestuursjaar van de farmaceutische studievereniging nooit hoeven vervelen. De Universiteit Utrecht is een grote universiteit met erg veel mogelijkheden. Ondanks de grootte maak je ook deel uit van een kleine hechte groep, namelijk de farmaceuten.
Na mijn studie
In het vijfde jaar wordt een farmaceutisch gerelateerd onderzoeksproject gedaan bij een instelling naar keuze. Ik heb gekozen voor een farmaco-economisch vraagstuk bij de farmaceutische industrie. Dit wilde ik doen om kennis te maken met de industrie en hier een beter beeld van te vormen. Het is ook mogelijk deze stage in het buitenland te doen, wat ook door veel studenten wordt gedaan.Het eind van de master bestaat voornamelijk uit stage en het voorbereiden op de arbeidsmarkt. Dit is een erg drukke periode waarin je klaargestoomd wordt tot apotheker. Dit betekent echter niet dat je zoals ik persé in een openbare apotheek gaat werken. Industrie, onderzoek, onderwijs, ziekenhuisfarmacie, klinische chemie enz. behoren allemaal tot de mogelijkheden.
Kans op een baan?
Al op de middelbare school wilde ik een studie waar je na afloop geen problemen zou krijgen op de arbeidsmarkt. Ik heb gemerkt dat je als farmaceut na afloop van een zeer intensieve maar leuke studie gemakkelijk een baan kan vinden. Momenteel ben ik werkzaam als apotheker in een maatschap, waar ik samen met de andere apothekers en artsen regionaal de zorg en medicijnlogistiek kan verbeteren. Nog elke dag denk ik terug aan de theorie die ik heb geleerd om deze toe te passen in de praktijk. Met een studie Farmacie ben je zeker van een goede baan, een uitstekende academische vorming en een hechte groep van collega's."