Jouw groei en ontwikkeling staan centraal. De route door het studieprogramma is flexibel, jij bepaalt jouw pad en tempo.
Tijdens je propedeuse leg je de basis met de benodigde kennis en vaardigheden.
Na het eerste jaar kies je een profiel. Denk aan cloud, games, front end, back end, cyber, robotica of AI. Je gaat je verbreden of verdiepen in verschillende ICT-thema’s. Je maakt producten voor opdrachtgevers uit het werkveld en werkt zowel individueel als in groepjes aan echte opdrachten uit de praktijk. Je kiest vooraf een leerroute: Business IT & Management, Game Development, Software Engineering, Cyber Security of Technische Informatica. In de jaren daarna kun je jezelf specialiseren of verbreden door middel van projecten, een stage en minor.
Je ontwikkelt professionele vaardigheden zoals samenwerken, communicatie, en projectorganisatie. Je leert van ervaren docenten die je ook coachen.
Via een stage en een minor naar keuze ontwikkel je je verder tot de ICT-professional die jij wilt worden.
Wist je dat...
Je werkt op een manier die goed past bij het werkveld van een ICT’er, volgens een vaste structuur: je plant een activiteit, maakt een product, schakelt met jouw coach, krijgt feedback én reflecteert.
De opdrachten zijn gebaseerd op de realiteit. Denk aan slimme apparaten die ouderen helpen gezond te blijven, een robot programmeren, mobiele en web games creëren, een password manager ontwikkelen of bedrijven weerbaar maken tegen online indringers.
Je gaat aan de slag met ICT-vraagstukken voor de samenleving van morgen. Projecten die je uitvoert, hebben een positieve impact op mens en/of samenleving.
In de dynamische stad Amsterdam werk je samen met interessante bedrijven met uiteenlopende vraagstukken.
Je wordt opgeleid tot een veelzijdige ICT-professional zodat je een vliegende start op de arbeidsmarkt kunt maken. Het is een opleiding met zeer goede baankansen.
Neem een (virtueel) kijkje bij HBO-ICT aan de HvA
Wil jij het verschil maken in de wereld van technologie? Kies dan voor HBO-ICT aan de HvA en ontdek jouw toekomst in de ICT! Meer informatie vind je op hva.nl/hbo-ict, volg onze 360 graden tour of bekijk de video over de opleiding.
Het mbo ging me goed af, verder studeren was dus een logische stap. De werkdruk bij HBO-ICT lag wel gelijk hoger, maar de opdrachten die ik kreeg waren in lijn met wat ik was gewend. Iedere week nieuwe stukken theorie eigen maken, het tempo zat er direct goed in. Ik ben iemand die vrij zelfstandig werkt, maar docenten staan hier ook altijd klaar om je te helpen als je vastloopt. Je moet alleen wel de juiste vragen stellen, duidelijk aangeven waar je moeite mee hebt en wat je al hebt geprobeerd. Niet zomaar zeggen dat je ‘er niks van snapt’, maar laten zien dat je er zelf ook energie in hebt gestoken. Dan kan iemand je gericht helpen en leer je er ook wat van.
Samen werken is key
Je werkt hier veel samen in projectgroepen, dus je kunt ook terugvallen op je medestudenten. Binnen een groep ben ik iemand die dingen realiseert. Dat komt vanuit de tijd dat ik nog op het mbo zat. Dingen maken, daar houd ik van. Ik neem graag het voortouw als er iets opgeleverd moet worden. Stiekem werk ik het liefste in mijn eentje, maar om verder te komen is samenwerken key. En mijn teamgenoten zijn ook echt mijn vrienden geworden.
Sleutelen achter een computer
Binnen de minor Mobile Development leer je apps ontwikkelen. Ik had al eens een monitor gebouwd waarop de koers van Bitcoin werd getoond, nu moest het iets worden voor de smartwatch. Software schrijven, testen op het apparaat, ik vind het heerlijk om een beetje mijn eigen ding te doen en te rommelen. Ik kom uit de technische hoek en had niet verwacht dat ik het ontwerpen en programmeren zo leuk zou vinden. Eigenlijk is het nog steeds sleutelen, maar dan achter een computer in plaats van in een garage. En een enthousiaste docent coacht me hierbij. Het idee is dat de app uiteindelijk in de App Store komt, en dat ik een betaalde versie kan aanbieden die extra functionaliteiten en informatie biedt.
Zelf voor de klas
Sinds dit jaar ben ik betrokken bij FemIT, een netwerk dat zich inzet voor meer vrouwen in de ICT. Daar ben ik een beetje ingerold en nu organiseer ik evenementen waarbij leden elkaar ontmoeten. Ik vind het goed wat ze doen, dat steun ik met alle liefde. Wat ik óók heel leuk vind: lesgeven. Ik ben nu betrokken bij het vak infrastructuur en de minor Mobile Development. In die rol heb ik al een hoop studenten en ICT-problemen voorbij zien komen. Ik vind voor de klas staan het zelfs zó leuk dat ik docent wil worden. Maar eerst afstuderen. Ik hoop een stageplek te vinden waar ik kan spelen met techniek én software. Dat is voor mij de ultieme combinatie.
Toen ik vijftien was, begon ik met het bouwen van webshops en zette daarna al snel diverse bedrijfsconcepten op. Hoewel deze projecten niet altijd succesvol waren, wist ik al wel dat ik mijn passie voor technologie en fascinatie voor innovatie wilde combineren met het opstarten van mijn eigen onderneming. Tijdens een Open Dag aan de Hogeschool van Amsterdam ontdekte ik dat de opleiding HBO-ICT veel flexibiliteit en kansen gaf.
De link tussen bedrijf en ICT
Tijdens de opleiding haalde ik goede cijfers, maar mijn talent bleek vooral te liggen in het verbinden van mensen. Terwijl sommige medestudenten uitblonken in het doorspitten van grote codes, was ik sterk in het overbruggen van de kloof tussen bedrijven en ICT-professionals. Die rol pakte ik dan ook in de verschillende groepsopdrachten.
Van eenvoudige codes naar geavanceerde oplossingen
Tijdens het themasemester Internet of Things werkten mijn teamgenoten en ik samen met het Israëlische bedrijf StepHear, dat een app voor mensen met een visuele beperking heeft ontwikkeld. Deze app is gekoppeld aan luidsprekers die bijvoorbeeld informatie geven over aankomende bussen. Om de app gebruiksvriendelijker te maken, ontwikkelden we een afstandsbediening die op een taststok kan worden bevestigd, waardoor gebruikers eenvoudiger kunnen communiceren met hun omgeving. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe eenvoudige codes kunnen leiden tot geavanceerde oplossingen. En van hoe je met behulp van techniek iets kunt bijdragen aan de maatschappij.
Chat-GPT en sociaal ondernemerschap
Op dit moment volg ik de minor Entrepreneurship for Society. Dat is helemaal in mijn straatje. Ik wil mijn kennis van kunstmatige intelligentie delen met sociale ondernemingen. En hoewel ik nog volop aan het studeren ben, verzorg ik nu al Chat-GPT cursussen op locatie. Zo voeg ik direct waarde toe aan hun bedrijfsprocessen en stimuleer ik op die manier sociaal ondernemerschap. Mijn doel is om uiteindelijk zelf succesvol sociaal ondernemer te zijn.
Richting mijn eindexamen twijfelde ik tussen een aantal opleidingen, maar bij de HvA werd ik gelijk enthousiast. Een aantal studenten van HBO-ICT vertelde over een project dat ze hadden gedaan en waarbij ze een access point hadden gemaakt voor in een vliegtuig. Ze legden ook iets uit over programmeren. Vanaf dat moment ben ik me meer gaan verdiepen: ik leende boeken over Python, leerde de basistermen en bekeek tutorials op YouTube. Dat puzzelen lag me wel. Daar wilde ik meer mee doen en ik schreef me in voor HBO-ICT.
Altijd een hulplijn in de buurt
Alhoewel die voorkennis over programmeren niet noodzakelijk is, heeft het mij wel geholpen tijdens het eerste jaar. Soms lukte het programmeren niet gelijk, maar met wat doorzettingsvermogen en hulp van docenten en medestudenten kwam ik er altijd uit. Dat is dan extra leuk. En het was fijn om te merken dat er altijd een hulplijn dichtbij is; je kunt hier op elkaar terugvallen. Zo lang je maar aan de bel trekt als je vastloopt.
Voorspellingen op basis van data
Tijdens de opleiding werk je veel aan groepsopdrachten. Ik ben voor mijn gevoel niet degene die in een groep het voortouw neemt, maar gaandeweg doe ik dat wel als het gaat om plannen en structuur aanbrengen. Ik vind het zelf ook fijn om te weten dat we op schema lopen. En ik ben behulpzaam; mijn teamgenoten kunnen altijd bij mij terecht met vragen. In het derde jaar van de opleiding volgde ik het themasemester Big Data, waarin je aan de slag gaat met grote hoeveelheden data. Mijn groep kreeg de opdracht om een winddashboard te maken voor het Sailing Innovation Centre: een visualisatie op basis van informatie over windkracht en luchtdruk. Zeilen is een tactische sport, waarbij het begrijpen van de wind op locatie een belangrijke factor vormt in de voorbereiding. Onze output helpt de Nederlandse Olympische zeilers van Team Allianz om zich optimaal voor te bereiden op de Spelen van 2024 in Marseille.
Nog alle kanten op
Vanuit het themasemester rolde ik in een bijbaan. De docent die het project coördineerde, zag dat ik het leuk vond om met data te werken en vroeg me of ik student-assistent wilde worden. Nu ben ik betrokken bij het project Future Charging, dat gericht is op elektrische laadpalen in Nederland. Er is een complete database opgebouwd waar gebruikers informatie kunnen vinden over elektrische laadpalen. Het is mijn rol om die data te verzamelen en onderhouden. Heel interessant, maar ik ben ook bezig met het thema Cyber Security en ondertussen houd ik het programmeren bij. Wat dat betreft kan ik nog alle kanten op. Dat is ook zo fijn; HBO-ICT biedt heel veel kansen.