De maatschappij is voortdurend in beweging. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op en via internet en Twitter discussiëren we er driftig over mee. Onderwerpen als criminaliteit, discriminatie en ongelijkheid houden ons bezig. Welke normen en waarden hebben jongeren tegenwoordig? Welke invloed heeft de vergrijzing op de samenleving? En hoe verhouden Nederlandse besluiten zich tot besluiten in de Europese Unie? Op deze, en meer vragen, zal je tijdens de opleiding maatschappijleer een antwoord proberen te vinden. Je doet dat door je te richten op de twee basiswetenschappen van maatschappijleer: sociologie en politicologie. Daarnaast staat vakdidactiek centraal: hoe leer ik leerlingen de stof van maatschappijleer aan?
Tijdens de opleiding word je geleidelijk klaargestoomd om alle facetten van goed leraarschap te beheersen. Theorie en praktijk wisselen elkaar voortdurend af. Naast het leren van je vak en het doceren ervan, leer je ook vaardigheden op het gebied van pedagogiek, communicatie, onderzoek en organiseren. Reflecteren op je eigen handelen is een belangrijk onderdeel van je ontwikkeling als professionele docent. Je ontwikkelt hiermee de juiste beroepshouding en leert jezelf continu verbeteren.
Als leraar ben je, naast een expert op je vakgebied, ook pedagoog, communicatiedeskundige en organisatietalent in één. Het is een veelzijdig beroep en vereist veel kwaliteiten. Om het leraarschap aan te kunnen beschik je over een analytisch vermogen en kun je onderzoekend te werk gaan. Je hebt goede sociale vaardigheden en vindt het leuk om anderen iets te leren. Daarnaast is het belangrijk dat je ondernemend bent en kunt overtuigen.