Een fictiefilm is gebaseerd op een bedacht verhaal, opgeschreven in een scenario en uiteindelijk vormgegeven in een eigen, nieuwe werkelijkheid. Dat is het mooie aan fictie: jij maakt een nieuwe realiteit en kunt spelen met ruimte en tijd.
Filmprojecten zijn altijd projecten die in nauwe samenwerking met verschillende disciplines worden gerealiseerd. Als regisseur moet je als geen ander inzicht hebben in het hele proces, van voorbereiding tot vertoning. Er wordt dus meer van je verwacht dan dramaturgisch inzicht en creativiteit. Je moet lef hebben en eigenzinnig durven zijn, maar ook inspirerend en besluitvaardig. Als regisseur moet je jouw visie onder woorden kunnen brengen, motiveren en verbeelden. Hoe krijg je anderen mee in jouw plannen, in jouw droom en jouw ideeën? Jij draagt straks de artistieke eindverantwoordelijkheid.
Het veranderende werkveld vraagt om regisseurs die breed inzetbaar en flexibel zijn. Werkvormen veranderen, inhoudelijk, logistiek en financieel. Als regisseur doe je er dus goed aan om kennis en ervaring op te doen in verschillende productievormen, denk aan speelfilms, televisiedrama, commercials en crossmediaproducties. Je zult je moeten bekwamen als ambachtelijk filmer en tegelijkertijd jouw eigen stempel moeten drukken op je werk.
Verbreding van het ambacht gaat op de Filmacademie niet ten koste van verdieping. Als regisseur fictie ontwikkel je je tot een professioneel verhalenverteller. De opleiding onderscheidt zich vooral door de manier waarop je acteurs leert regisseren en samenwerken met andere (film)vakspecialisten en acteurs.