In de MBO-3 opleiding Zelfstandig Werkend Kok leer je alles over het werken als kok. Je gaat werken in de keuken van een café, restaurant of instelling. Je kunt terecht bij bedrijven waar veel gerechten pas worden bereid als ze besteld zijn of bij bedrijven waar veel gebruik wordt gemaakt van voorbewerkte producten. Je kookt gerechten voor mensen die daar komen eten.

Als Zelfstandig Werkend Kok ben je verantwoordelijk voor de planning, organisatie, leiding en de uitvoering in de keuken. Ook denk je mee over de menukaarten en eventuele aanpassingen en vernieuwingen daarvan. Je bereidt als zelfstandig kok alle gerechten zelfstandig en zorgt dat alles op tijd klaar staat om uitgeserveerd te worden.

BOL/BBL
Deze opleiding kun je volgen in BOL of BBL, dat hangt ervan af bij welke instelling je de opleiding wilt gaan volgen. Kijk hiervoor bij de instelling van je keuze.

Wat leer je?

Je leert gerechten maken en aanpassen op basis van (dieet)wensen van gasten. Je leert creatief en innovatief te koken, zodat je nieuwe gerechten kunt ontwikkelen voor de menukaart. Je leert op de winstgevendheid te letten door ook recepten aan te bieden die de kosten laag houden. Tenslotte leer je taken verdelen en leiding geven aan collega-koks. De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Toelatingseisen

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
  • Gegevens over studierichting

    2 jaar
    Horeca en bakkerij
    Valt onder de studie
    Meer informatie
    Er zijn geen open dagen beschikbaar.