Terug
22 mei 2025

Alles wat je moet regelen en weten als je naar het mbo gaat

Mbo

Het is bijna zover: je gaat naar het mbo! Maar voordat je aan je opleiding begint, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet regelen. Van studiefinanciering tot het aanvragen van je studenten-ov, wij zetten het voor je op een rij! Zo weet je precies waar je aan toe bent en kan je met een gerust hart aan je mbo-opleiding beginnen.

Studiefinanciering aanvragen


Als je nog geen 18 jaar bent, kun je alleen het studentenreisproduct aanvragen. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer naar je mbo-school. Het is belangrijk om dit op tijd te regelen via DUO, zodat je snel kunt gaan reizen.

Ben je al 18? Dan kun je pas écht gebruikmaken van de studiefinanciering. Dit betekent dat je naast het studentenreisproduct ook recht hebt op een basisbeurs en eventueel een lening. Deze krijg je vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Zorg dat je dit tijdig aanvraagt via DUO, zodat je snel kunt genieten van de financiële ondersteuning.

Studentenreisproduct en OV-chipkaart


Je hebt je studentenreisproduct aangevraagd, maar het is nog niet helemaal klaar voor gebruik. Je moet het koppelen aan een persoonlijke OV-chipkaart. Via DUO kun je zowel het reisproduct als de kaart aanvragen. Wacht niet te lang, want het kan even duren voordat je alles geregeld hebt. Jonger dan 18 jaar? Kijk dan via deze link wat je moet regelen!

Let op:

  • Als je stopt met je studie, moet je je studentenreisproduct zelf stopzetten bij een ophaalautomaat.
  • Ga je naar het buitenland voor stage of vakantie? Vergeet dan niet om je studentenreisproduct stop te zetten en een ov-vergoeding voor het buitenland aan te vragen.

Extra ondersteuning tijdens je studie

Heb je een ziekte of beperking, of kom je in een situatie waarin je extra hulp nodig hebt? Veel mbo-scholen bieden extra ondersteuning voor studenten die dat nodig hebben, bijvoorbeeld:

  • Studenten met een chronische ziekte of beperking (zoals dyslexie of ADHD).
  • Studenten die te maken hebben met bijzondere omstandigheden, zoals mantelzorg of jong ouderschap.
  • Vraag bij je school naar de mogelijkheden voor extra ondersteuning. Er is meer mogelijk dan je denkt!

Wat kost een mbo-opleiding?


Tot je 18 bent, hoef je geen lesgeld te betalen. Maar zodra je 18 wordt, moet je wel lesgeld gaan betalen. Het lesgeld voor een voltijd BOL mbo-opleiding is vanaf volgend schooljaar €1.458,- per jaar. Bij een particuliere onderwijsinstelling kan het een stuk hoger zijn. Voor een BBL-opleiding is het lesgeld lager maar verschilt per niveau en opleiding. Vraag het voor de zekerheid dus na bij jouw school.

Naast lesgeld moet je ook rekenen op kosten voor:

  •          Boeken en andere leermaterialen.
  •          Werkkleding (als je opleiding dat vereist).
  •          Een laptop, als dat nodig is voor je studie.

Sommige scholen vragen ook een vrijwillige bijdrage voor extra faciliteiten (bijvoorbeeld activiteiten of kluisjes). Dit is niet verplicht, maar je kunt zelf beslissen of je deze bijdrage betaalt.

Lees hier meer over de kosten van je mbo-opleiding.

Mbo-studentenfonds voor BOL-studenten tot 18 jaar


Ben je jonger dan 18 en volg je een BOL-opleiding (Beroepsopleidende Leerweg)? Dan kun je misschien een vergoeding aanvragen uit het Mbo-studentenfonds. Dit fonds helpt je met bijvoorbeeld lesmaterialen als je het financieel moeilijk hebt. Je kunt de vergoeding aanvragen als je bijvoorbeeld studievertraging hebt door een geldige reden, of als je in de studentenraad zit. Vraag bij je school hoe je dit kunt aanvragen.

Moet ik mijn studiefinanciering terugbetalen?


Als je mbo-opleiding op niveau 3 of 4 is, krijg je eerst een lening voor je studiefinanciering, ook wel een prestatiebeurs genoemd. Haal je binnen 10 jaar je diploma? Dan wordt deze lening omgezet naar een gift. Maar haal je je diploma niet binnen die tijd, dan moet je de lening terugbetalen. Als je mbo 1 of 2 doet, krijg je voor je basisbeurs en studentenreisproduct altijd een gift. Je hoeft je geen zorgen te maken over terugbetalen!

Bijbaantje? Zo hou je meer geld over!


Als je naast je studie een bijbaan hebt, kun je mogelijk minder loonheffingen laten inhouden op je salaris. Dit betekent dat je netto meer overhoudt van je salaris. Vraag je werkgever om het formulier 'Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen' in te vullen en geef dit aan je werkgever. Zo profiteer je van een lagere belasting.

Studeren in het buitenland


Droom je ervan om tijdens je mbo-opleiding naar het buitenland te gaan voor een stage of een uitwisseling? Dit kan! Maar je moet dit minimaal 1 jaar van tevoren regelen. Bekijk met je school welke mogelijkheden er zijn en zorg ervoor dat je tijdig begint met de voorbereidingen.

 Let op:

  • Als je naar het buitenland gaat, moet je je studentenreisproduct stopzetten.
  • Je kunt een ov-vergoeding voor het buitenland aanvragen bij DUO.

Tot slot: begin op tijd!


Er is veel te regelen voor je mbo-opleiding, maar als je op tijd begint, is het allemaal goed te doen. Zorg dat je op tijd aanmeldt, je studiefinanciering aanvraagt en je studentenreisproduct regelt. Dan kun jij je volledig richten op je studie en de start van je nieuwe avontuur!

Voor meer info en handige links kun je terecht op rijksoverheid.nl en DUO.nl.