Terug
14 jul 2025

Weet wat je kiest: zo helpt studiekeuzecheck of matching jou aan de juiste opleiding

Proefstuderen

 Wat is studiekeuzecheck of matching?

De studiekeuzecheck, ook wel matching genoemd, is een activiteit van hogescholen en universiteiten die jou als aankomend student helpt om te bepalen of een opleiding écht bij je past. Je maakt kennis met de opleiding, de inhoud, het niveau en de manier van lesgeven. Belangrijk om te onthouden is dat matching geen selectie is. Het doel is om jou inzicht te geven, niet om je af te wijzen. Als uit de test komt dat de studie op papier geen match is, heb je alsnog het recht om eraan deel te nemen.

Voor wie is matching bedoeld?

Matching is bedoeld voor iedereen die:

  • Zich vóór 1 mei aanmeldt voor een Nederlandstalige of Engelstalige bacheloropleiding aan een Nederlandse hogeschool of universiteit,
  • Op 1 mei staat ingeschreven op een Nederlands woonadres,
  • Zich aanmeldt voor een opleiding zonder selectie of numerus fixus.

Hoe werkt het?

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de matching van jouw onderwijsinstelling. Hoe die eruitziet, verschilt per onderwijsinstelling, maar meestal bestaat het uit:

  • Een online vragenlijst over jouw motivatie en verwachtingen;
  • Een (online of fysieke) proefcollege of opdracht;
  • In sommige gevallen een gesprek of terugkoppeling van een docent.

Het is belangrijk om hier serieus tijd voor te nemen: matching geeft je waardevolle informatie over jouw studiekeuze.

Voor niet iedere opleiding is het verplicht een matching te doen, wel heb je er altijd recht op. Volgens de wet heb je recht op deelname aan studiekeuzeactiviteiten als je je vóór 1 mei inschrijft. Hogescholen en universiteiten mogen zelf bepalen hoe ze dat invullen en of ze deelname verplicht stellen. Je kunt dus altijd een matching aanvragen wanneer jouw onderwijsinstelling er niet automatisch een aanbiedt. Informeer bij jouw onderwijsinstelling welke regels zij hanteren.

Waarom is het tóch handig om te doen?

Hoewel matching niet altijd verplicht is, is het wel heel verstandig om mee te doen. Het geeft je namelijk:

  • Meer inzicht in de opleiding, waardoor je een beter beeld krijgt of het bij je past.
  • Grotere kans op studiesucces: studenten die goed gematcht zijn, ronden hun studie vaker af binnen de reguliere tijd.
  • Minder kans op switchen: als je later overstapt naar een andere opleiding, loop je vertraging op én kunnen de kosten flink oplopen. Je hebt namelijk maar 4 jaar recht op basisbeurs en ov-kaart.

Wanneer vindt het plaats?

Matchingsactiviteiten vinden meestal plaats in april en juni. Hoe eerder je je inschrijft voor een opleiding, hoe groter de kans dat je al in april kunt deelnemen. Dat is handig, want als blijkt dat de opleiding toch niet bij je past, heb je nog tijd om je voor een andere studie aan te melden én opnieuw een matching te doen.

Kan je je voor meerdere opleidingen aanmelden én matching doen?

Ja, dat mag. Je kunt je voor meerdere opleidingen inschrijven en per opleiding een matching doorlopen. Houd er wel rekening mee dat dit veel tijd kost: per opleiding vul je een uitgebreid formulier in en neem je deel aan matchingsactiviteiten. Maar het voordeel is: je krijgt een goed beeld van de opleidingen en kunt zo een weloverwogen keuze maken.

Tot slot

De studiekeuzecheck of matching is jouw kans om zonder druk te ontdekken of een opleiding bij je past. Het is een investering in je toekomst – één die je veel stress, tijd én geld kan besparen. Dus meld je op tijd aan en haal het maximale uit jouw studiekeuze!

Wil je weten hoe matching werkt bij jouw hogeschool of universiteit? Bezoek de website van de instelling of neem contact op met de studieadviseur.